Papina odluka "grom iz vedra neba"

Neočekivana objava pape Benedikta XVI da će se krajem meseca povući s te dužnosti iznenadila je mnoge rimokatolike i svetske lidere.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.02.2013.

15:24

Default images

Svetski zvaničnici i verski lideri izrazili su duboko poštovanje i razumevanje za odluku pape Benedikta XVI da se povuče, jer oseća da ga izdaje snaga, prenose agencije.

Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je "veoma potresen ovim neočekivanim vestima", prenosi BBC.

Čak je i portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao da je odluka bila iznenađenje. "Sigurno imate mnogo pitanja, ali verujem da će nam biti potrebno nekoliko dana da se organizujemo, jer je ova objava i nas sve iznenadila", rekao je Lombardi.
Benedikt XVI u Vatikanu u aprilu 2005. godine, neposredno nakon što je izabran za novog papu (Foto: Beta/AP, Arhiva)
Portparol vlade Nemačke, zemlje u kojoj je papa rođen, rekao je da papa zaslužuje "poštovanje" i "zahvalnost" za svoj rad.

"Nemačka vlada ima najveće moguće poštovanje za svetog oca, za njegova dostignuća, za njegov životni rad u katoličkoj crkvi", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zibert.

On je dodao da je papa ostavio vrlo lični pečat kao mislilac na čelu crkve i da, šta god bilo razlog, njegova odluka mora biti poštovana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "najdublje poštovanje" za odluku pape Benedikta da se povuče.

"Ako je sam papa posle zrelog razmišljanja došao do zaključka da njegove snage više nisu dovoljne da vrši svoju dužnost, to u meni budi najdublje poštovanje", rekla je Angela Merkel u izjavi povodom papine ostavke.

Ona je ocenila da Benedikt "jeste i ostaje jedan od najvećih verskih mislilaca naše epohe".
Papu uvek vozi Al Italija (Foto: Beta/AP, Arhiva)
Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je papina odluka "dostojna poštovanja" i dodao da "republika pozdravlja papu koji donosi tu odluku".

Portparol izraelskog vrhovnog rabina Jona Mecgera rekao je da papa ima velike zasluge u unapređenju međuverskih odnosa u svetu između judaizma, hrišćanstva i islama.

On je rekao da su u periodu pape Benedikta vladali najbolji odnosi između crkve i kancelarije glavnog rabina i izrazio nadu da će se taj trend nastaviti.

U odvojenoj izjavi, vrhovni rabin Izraela Jona Mecger rekao je da je papa Benedikt XVI unapredio odnose između hrišćanstva i judaizma i doprineo "smanjenju broja antisemitskih akata u svetu".
Papa Benedikt dobija dres Lacija na kome piše njegovo svetovno ime Racinger (Foto: Beta/AP, Arhiva)
Novi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, vođa Anglikanske crkve, rekao je danas da mu je "srce teško" zbog najave ostavke pape Benedikta, ali je dodao i da "u potpunosti" razume njegovu odluku.

"Teškog srca, ali sa potpunim razumevanjem čuli smo jutros za odluku pape Benedikta da odustane od svoje dužnosti biskupa Rima, koju je vršio sa velikim dostojanstvom, vidovitošću i hrabrošću", rekao je Velbi i dodao da govori u ime "anglikanaca iz celog sveta"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će papa Benedikt "nedostajati kao duhovni vođa miliona ljudi". Kameron je uputio "najbolje želje" papi i dodao da je on "radio neumorno na jačanju odnosa Velike Britanije i Svete stolice".

U Poljskoj je papina objava da odlazi predstavljala "veliko iznenađenje" za poljske bikupe, rekao je portparol Biskupske konferencije te zemlje, monsinjor Vojček Polak.

Adam Bonjecki, bliski prijatelj poljskog pape Jovana Pavla Drugog, koga je papa Benedikt nasledio, rekao je da je papa pokazao kako se u "velikoj veri rešava problem službe, starosti i slabosti".
Papa Benedikt i svetski èuveni dirigent Zubin Mehta (Foto: Beta/AP, Arhiva)
On je rekao da je Benedikt Šesnaesti bio svedok poslednjih dana pape Jovana Pavla Drugog i dodao da veruje da on nije želeo da se ponove ti poslednji dramatični meseci kada je papa Jovan Pavle Drugi ostao na svom mestu, a bio praktično nesposoban da vrši tu dužnost.

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn ocenio je da je odluka pape Benedikta XVI o povlačenju „neobičan korak", koji zaslužuje najviše poštovanje.

Šenborn je u prvoj reakciji preko crkvene agencije „Katpres", izrazio razumevanje za odluku pape, dodajući da ga ovaj korak ujedno i „boli".

Prema njegovim rečima, papa je do danas bio na visini zadatka i ispunjavao ih sa izvanrednom umnom jasnoćom.

Šenborn, koji se prilikom izbora prošlog pape pominjao kao jedan od najizglednijih kandidata, nije želeo da komentariše ko bi mogao biti potencijalni naslednik.
Misa u Vatikanu (Foto: Beta/AP, Arhiva)
Vest o povlačenju pape Benedikta Šesnaestog je "grom iz vedra neba", a jedini takav događaj u istoriji Rimokatoličke crkve zbio se 1294. godine kada se sa dužnosti njenog poglavara povukao Selestin Peti, rečeno je u Papskom nuncijatu u Beogradu.

"Sve što znamo je da će do 28. februara biti donet dekret o ovome i da će u martu biti održana konklava (okupljanje kardinala), a izbor će uslediti do Uskrsa", rekli su nadležni u Nuncijatu. Prema njihovim rečima, vest je "neočekivana" i sam papski nuncije Orlando Antonioni trenutno "nema elemenata" za izjavu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastao se danas s papom Benediktom XVI i zahvalio mu na podršci nedavnoj rezoluciji UN kojom se de fakto priznaje palestinska državnost.

Abas i papa razgovarali su privatno oko 25 minuta, a potom se palestinski predsednik sastao s diplomatama Vatikana, prenose svetske agencije.

Abas je dao papi mozaik Crkve Svetog groba u Jerusalimu uz poruku da je to poklon "predsednika države Palestine". Palestinski predsednik je posetio Vatikan u okviru turneje po evropskim zemljama da im zahvali za unapređenje palestinskog statusa. On i papa razgovarali su takođe o "situaciji u regionu" koja je otežana mnogim sukobima, kako je rečeno, što se smatra jasnom aluzijom na građanski rat u Siriji.
Vatikan u danu kada je na opšte iznenaðenje objavljeno da se papa Benedikt XVI povlaèi (Foto: Beta/AP)
Šokirani su i vernici i političari u Hrvatskoj.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je iznenađena i poručuje da se mora upoznati sa razlozima zbog kojih je papa tu odluku doneo - prvi posle 600 godina.

Kako je izjavio bivši predsednik Stjepan Mesić, odluka je bez presedana u zadnjih šest vekova postojanja Katoličke crkve i svedoči o visokom stepenu odgovornosti koju je papa oseća prema crkvi, prema svom položaju i prema vernicima.

Mesić je rekao i da je Benedikt XVI, s kojim se sreo u Vatikanu - za razliku od svog vrlo popularnog prethodnika Jovana Pavla II, koga su smatrali populističkim papom - bio i verski vođa i politički faktor, u prvom redu je bio teolog, i to konzervativnih uverenja koje nije ni sakrivao, niti je od njih odustajao. "Njegovu odluku valja primiti s punim poštovanjem i uvažavanjem", rekao je Mesić.

U reakciji na papinu ostavku, bivša premijerka Jadranka Kosor podsetila je na njegovu posetu Zagrebu, u kojoj se, kako kaže, uverila u papinu veličinu.
Foto: Beta, AP
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je povodom odluke pape Benedikta XVI da se povuče sa dužnosti, da su navedeni razlozi, godine i bolest, " reči odgovornog čoveka".

Razlozi koje je papa naveo u svojoj Deklaraciji objektivne su prirode - godine i bolest, prenosi Hina navode iz saopštenja Kancelarije predsednika Republike u kojem se ističe kako je papa "mnogo učinio za svet" i podseća da se svojim duhovnim autoritetom zauzimao za prestanak sukoba i ratova u svetu, mir i toleranciju, pobedu razuma...

"Svojim dolaskom u Hrvatsku i porukama koje je poslao potvrdio je podršku koju je Katolička crkva kontinuirano pružala ulasku Hrvatske u Evropsku uniju", naveo je Josipović i dodao da je papina poseta bila "moralno ohrabrenje, znak nade i podsticaj za budućnost hrvatskim građanima koji su većinski katolici i vernici".

Ruska pravoslavna crkva rekla je da ne očekuje "radikalne promene u vatikanskoj politici ili odnosu prema pravoslavnim crkvama".

"Rimokatolička crkva je uvek prilikom promene papa davala uveravanja da će nastaviti istu politiku", izjavio je portparol Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove, Dmitrij Sizonjenko, prenosi novinska agencija Interfaks.
Foto: Beta, AP
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej uputio je donekle neobično saopštenje povodom ostavke pape Benedikta XVI navodeći da poštuje njegovu odluku, posebno zato što odstupa od tradicije.

“Poštujem papinu odluku, naročito zato što odstupa od tradicije”, napisao je Van Rompej u kratkom saopštenju za medije, dodajući da je pontifikat Benedikta XVI bio “kratak, ali veoma težak”.

Van Rompej je deklarisani katolik, što ovo saopštenje čini još neobičnijim.

Predsednik Evropskog saveta Žose Manuel Barozo, takođe, je danas uputio saopštenje povodom najavljene ostavke, uz izraze poštovanja papi kao poborniku mira u svetu.
Foto: Beta, AP
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izrazio je zahvalnost papi Benediktu XVI, istakavši da se sa svojom suprugom Mišel, u ime Amerikanaca, moli za poglavara Rimokatoličke crkve.

U saopštenju iz Bele kuće se navodi da se Obama seća toplog susreta sa papom Benediktom XVI 2009. godine i da duboko ceni zajedničku saradnju tokom poslednje četiri godine.

Američki predsednik je istakao da crkva igra važnu ulogu u SAD i širom sveta, uputivši najbolje želje onima koji će uskoro odlučivati o tome ko će na vatikanskom tronu zameniti papu Benedikta.

Mediji u SAD, međutim, podsećaju i na neslaganje između pape i Obame, tokom njihovog susreta pre četiri godine, kada su izneli drugačija stanovišta o pravu na abortus, kome se Katolička crkva u potpunosti protivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: