SAD na meti sajber špijunaže

Obaveštajne organizacije SAD su zaključile da je Amerika na meti masovne kampanje informatičke špijunaže koja ugrožava njenu konkurentnost, piše Vašington post.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2013.

11:22

Default images

Citirajući neimenovane obaveštajne zvaničnike list piše da je takav zaključak donet na osnovu Nacionalne obaveštajne procene, poverljivog izveštaja koji predstavlja zajednički stav obaveštajne zajednice SAD.

U izveštaju se navodi da je Kina zemlja koja najagresivnije nastoji da prodre u kompjuterske sisteme američkih poslovnih firmi i institucija, kako bi pristupila podacima koji mogu da posluže za sticanje privredne koristi, navodi list. Taj dokument, prema "Vašington postu", identifikuje energiju, finansije, informatičke tehnologije, svemirske i automobilske kompanije, kao najčešće mete informatičkih napada.

Spoljni stručnjaci su procenili štetu po američku privredu u desetinama milijardi dolara, piše list.

Nacionalna obaveštajna procena imenuje još tri zemlje, Rusiju, Izrael i Francusku, da su angažovane u kopanju za obaveštajnim privrednim podacima, ali ističe da je sajber špijunaža tih zemalja bleda u odnosu na kineske napore da dođu do podataka, preneo je AFP.

Admiistracija predsednika Obame nastoji da se suprotstavi elektronskim krađama poslovnih tajni ulaganjem protesta, izbacivanjem diplomatskog osoblja, uvođenjem viza i restrikcija putovanja, kao i ulaganjem žalbi kod Svetske trgovinske organizacije, piše "Vašington post".

Listovi "Njujork tajms" i "Vol strit džurnal" optužili su pre dve nedelje kineske hakere da napadaju njihove kompjutere u navodnom pokušaju da špijuniraju novinare koji prate zbivanja u Kini. Prema pisanju tih listova, dokazi pokazuju da napori prilikom upada imaju za cilj da prate kako oni pokrivaju Kinu i da to nisu pokušaji da se dođe do materijalne koristi ili da se nešto nezakonito prisvoji.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je povodom tih slučajeva rekla da je američka vlada primetila povećanje hakerskih napada i na državne institucije i privatne kompanije, i da će postaviti to pitanje na međunarodnim forumima.

"Mi moramo da počnemo jasno da govorimo ne samo Kinezima... da će SAD preduzeti mere da zaštiti ne samo vladu nego i naš privatni sektor od ovakvih nedozvoljenih upada", rekla je ona.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei odmah je negirao sugestije da Peking ima bilo šta sa upadima hakera u računare listova.
"Proizvoljno tvrditi i zaključiti bez dokaza da je Kina učestvovala u takvim hakerskim napadima je potpuno neodgovorno", rekao je Hong novinarima u Pekingu.

Agencije su objavile da nakon najnovijih slučajeva hakerskih upada Obamina administracija razmatra mnogo odlučnije akcije protiv Pekinga kako bi se suprotstavila sve upornijoj sajber-špijunaži za koju se veruje da je vode kineski hakeri protiv američkih kompanija i vladinih ustanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: