"Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji"

Profesor Fakulteta za napredne međunarodne studije Univerziteta "Džon Hopkins" Dejvid Kenin rekao je za "Politiku" da je Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.02.2013.

08:54

Default images

Zbog toga, smatra ovaj profesor vašingtonskog univerziteta, ne postoji kompromisno rešenje za Kosovo.

Ipak, bivši analitičar CIA smatra i da "nema ničeg lošeg" u tome što su Beograd i Priština zamrzli pitanje statusa i što pokušavaju da reše osnovna pitanja.

Odgovarajući na pitanje da li će od Srbije biti traženo da prizna Kosovo kada bude trebalo da postane članica Evropske unije, Kenin je rekao da misli "da bi mnogo svrsishodnije bilo kada bi EU rekla da ni Srbija ni Kosovo ne mogu da postanu članice dok ne reše pitanje statusa".

On je potvrdio navode da su Albanci na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i Bošnjaci "dve zajednice na Balkanu koje su pod patronatom Amerike više nego druge iz istorijskih i političkih razloga".

"Sve ovo ne znači da ih mi favorizujemo, ali naši odnosi sa njima su veoma duboki, što svakako utiče na našu poziciju u regionu", kazao je Kenin.
Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je "zanimljiva", pošto "jasnu stratešku viziju ima premijer Ivica Dačić", iako je najveći broj glasova osvojila Srpska napredna stranka s Tomislavom Nikolićem na čelu, što dokazuje "buka oko usvajanja Platforme o Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: