"Nisam čuo za crne fondove HDZ-a"

Bivši ministar obrazovanja Hrvatske Dragan Primorac rekao je na suđenju Sanaderu da nije čuo za "crni fond" Hrvatske demokratske zajednice dok je bio u vlasti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.02.2013.

19:59

Default images

On je takođe rekao da nije čuo ni za marketinšku agenciju Fimi-medija preko koje se, prema optužnici, izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstava i punio crni stranački fond, i ustvrdio da je HDZ imao dovoljno novca iz legalnih izvora.

Primorac je, kao i ostali svedoci odbrane, rekao da je za agenciju Fimi-medija čuo tek kada je o njoj počelo da se piše u medijima.

Prema njegovim rečima, na sednicama Predsedništva HDZ niko ga nije ograničavao u iznošenju stavova.

Pored Primorca, koji je bio svedok odbrane, danas je svedočio i jedan od preostalih svedoka tužilaštva, Vedran Miše koji je negirao neke delove svog svedočenja iz istrage poput onog da je njegov bivši poslovni partner davao novac Sanaderu u Salcburgu gde je studirao.

Miše je, međutim, danas rekao da su njih dvojica putovali zajedno u Austriju i Italiju, ali da ne zna sa kim se tamo sastajao.

Optuženi Sanader prigovorio je na istinitost iskaza Miše, rekavši da nikad nije živeo u Salcburgu, osim što je tamo bio u pritvoru od kraja 2010. do sredine 2011. godine.

U slučaju "Fimi-medija" sutra bi pred Županijskim sudom u Zagrebu trebalo da svedoči i pevačica Nina Badrić.

Tužilaštvo, naime, tvrdi da je više hrvatskih pevača dobijalo novac iz "crnog fonda" HDZ za predizborne nastupe za tu stranku. Sud je odobrio svedočenje Nine Badrić i Miše Kovača, ali i Marka

Perkovića Tompsona kome je navodno plaćeno više od pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku. Sanader i HDZ terete se da su sa još devet fizičkih i pravnih lica iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u "crnom fondu" HDZ a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su u tom slučaju priznali računovođa HDZ Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček. Sanader tvrdi da su optužbe iskonstruisane i da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne.

Županijski sud u Zagrebu u novembru 2012. godine osudio je prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: