Pada podrška vladajućoj partiji

Vladajuća partija u Španiji uživa najmanju podršku za poslednjih 20 godina, pokazali su rezultati koje je sproveo institut Sigma Dos, objavio je "El Mundo".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.02.2013.

19:55

Default images

Vladajuća Narodna partija desnog centra bi prema ovoj anketi na parlamentarnim izborima dobila 33,5 odsto glasova, 11 poena manje nego u novembru 2011. kada je premijer Marijano Rahoj dobio apsolutnu većinu sa 44,6 odsto glasova.

Prema najnovijoj anketi Sigme Dos čije rezultate redovno obljavljuje "El Mundo", ovo su najgori rezultati od februara 1993. do danas, prenosi Rojters, ali Narodna partija ipak i dalje vodi pred socijalističkom opozicijom koja ima 28,2 odsto.

Prilikom prethodnog istraživanja javnog mnjenja čije je rezultate Sigma Dos objavio 30. decembra, Narodna partija je imala 36,7 odsto a Socijalisti 30,7 odsto.

Španska vlada je bila primorana da objavi demanti nakon što je "El Pais" objavio 31. januara rukom pisane knjige bivšeg blagajnika Narodne partije u kojima su detaljno navedene keš isplate visokim partijskim liderima među kojima i Rahoju, podseća britanska agencija.

Rahoj, koji je tvrdio da takvih isplata nije bilo objavio je juče svoje zarade i poreske prijave za poslednjih deset godina pokušavajući da stiša skandal mada političari opozicije tvrde da su mnoga pitanja ostala otvorena.

Stopa nezaposlenosti u Španiji se popela na 26 odsto, što je najviše od kraja Frankove diktature 1975. godine, napominje Rojters.

Metroskopija je objavila rezultate svoje ankete u levičarskom "El Paisu" 3. februara prema kojima 23,9 odsto glasača podržava Narodnu partiju, što je takođe najniži nivo do danas.

I Sigma Dos i Metroskopija su sprovele svoja ispitivanja javnog mnjenja na uzorku od 1.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: