Dogovor o primirju Fataha i Hamasa

Palestinski pokreti Fatah predsednika Mahmuda Abasa i Hamas završili su sastanak u Kairu na kojem se razgovaralo o sporazumu o primirju i načinima sprovođenja.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.02.2013.

17:51

Default images

Sastanak palestinskih pokreta trajao je dva dana, a razgovori su završeni juče.

"Sa Hamasom je dogovoreno da počne konsultacije sa palestinskim pokretima o formiranju tehnokratske vlade na čijem će čelu biti predsednik Abas, što je u skladu sa dogovorom postignutim u februaru 2012. godine u Dohi", rekao je juče novinarima Azam al-Ahmad iz Fataha.

On je kazao da je "o većini pitanja" dogovor postignut, ali ne i o nekim tačkama koje se tiču zakona o izborima u Palestinskom nacionalnom savetu.

Šef delagacije Narodnog fronta za oslobođenje Palestine Maher al-Taher je kazao da su razgovori prošli "u pozitivnoj atmosferi", ali da je nepohodan još jedan sastanak, kako bi se prevazišle razlike u mišljenjima o nekim pitanjima.

Vasel Abu Jušef iz Organizacije za oslobođenje Palestine je rekao da još nije postignut dogovor o načinima održavanja izbora u Palestinskom nacionalnom savetu i o istovremenim predsedničkim i parlamentarnim izborima, što čini deo sporazuma o pomirenju.

U prethodnih nekoliko godina propalo je više rundi pregovora o pomirenju palestinskih pokreta koji su za cilj imali podelu vlasti na palestinskim teritorijama.

Fatah i Hamas su u sukobu otkada su pripadnici Hamasa preuzeli potpunu kontrolu nad Gazom 2007. godine i proterali snage lojalne Abasu. Od tada Palestinska uprava na čelu s Abasom vlada Zapadnom obalom, a Hamas pojasom Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: