"Obama bi da spreči napad na Iran"

Glavna svrha posete američkog predsednika Baraka Obame Izraelu na proleće je da odvrati izraelskog premijera Benjamina Netanijahua od napada na Iran.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.02.2013.

16:35

Default images

Ovo je ocena neimanovanih zvaničnika u izjavi za izraelski vojni radio.

Isti izvori su ukazali da je ova poseta hitna zbog Netanijahuovog govora u UN prošle godine u septembru, u kome je označio proleće 2013. kao značajan trenutak u kontekstu iranske nuklearne pretnje.

Zato, kažu oni, Obama brine da će Netanijahu odlučiti da napadne Iran uskoro kada bude imao podršku nove vlade i kada može da osnuje novi bezbednosni kabinet, u kome neće biti protivnika takvog poteza jer su izgubili poslanički mandat na nedavnim opštim izborima.

Zvaničnici su rekli da je američki predsednik odlučio da prenese Netanijahuu poruku: "Ne napadajte Iran, pustite da se bavim Irancima shodno mom razumevanju i ako je neophodno ja ću preduzeti akciju, mi imamo mogućnosti koje vi nemate".

Netanijahu izjavio je danas da će predstojeća poseta američkog predsednika Obame Izraelu biti vrlo važna da istakne jake izraelsko-američke veze u vreme "bure" u regionu.

On je na sednici vlade, prvi put komentarišući tu posetu, rekao da su se on i Obama, kada su razgovarali u januaru o tome, dogovorili da se fokusiriju na tri glavana pitanja. To su iranska trka ka nuklearnom oružju, nestabilnost u Siriji i kako ona utiče na regionalnu bezbednost i na izraelske i američke interese, kao i napore da se napreduje u diplomatskom procesu sa Palestincima.

Predsednik Vlade Izraela kazao je da su to "vrlo ozbiljna pitanja" koja zahtevaju što je više moguće nacionalnog jedinstva, a što je njegov cilj u pregovorima o budućoj koaliciji nakon nedavnih opštih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: