Manjak sudija i tužilaca

Istrage o 24 sporne privatizacije mogu biti značajno usporene, jer nema dovoljno sudija i tužilaca koji će taj posao i raditi.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

17:39

Default images

Sve je veća gužva u Specijalnom sudu, gde su u toku suđenje Sretenu Jociću za ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića, Luki Bojoviću za više krivičnih dela, Darku Šariću za šverc narkotika, ponovljeno suđenje za zločine "zemunskog klana", suđenja za trgovinu ljudima, suđenja bivšim crvenim beretkama za oružanu pobunu...

Ipak, ovo su samo neka od sudskih procesa koji se u ovom trenutku vode u Odeljenju za organizovani kriminal.

Posebno odeljenje Višeg suda za organizovani kriminal ima ukupno 17 sudija. Od tog broja, njih 14 sudi u redovnim postupcima, dok je dvoje sudija određeno za prethodni postupak. Interesantno je da je u ovo odeljenje privremeno delegirano troje sudija iz Odeljenja za ratne zločine

U Odeljenje za organizovani kriminal u Apelacionom sudu raspoređeno je 11 sudija, podeljenih u 2 sudska veća.

Prema najavama Aleksandra Vučića, Tužilaštvo će uskoro podići optužnicu protiv Miroslava Miškovića, podignuta je jedna optužnica za Agrobanku, a prema nezvaničnim najavama biće ih još. Sudbina preostalih afera, u čijem centru su se našli, recimo, Oliver Dulić ili Saša Dragin, tek treba da se utvrdi, a vrh vlasti najavljuje i nove obračune s organizovanim kriminalom.

Podsetimo da postoje čak 24 slučaja visoke korupcije na kojima insistira Evropska unija, a da je srpsko pravodsuđe po njima tek zagrebalo. U Društvu sudija Srbije kažu da je 17 sudija nedovoljno za sve ono što bi trebalo da usledi.

Omer Hadžiomerović iz Drštva sudija Srbije kaže da je broj nedovoljan pogotovo ako dođe do većeg priliva predmeta, kao što se najavljuje.On je ocenio da ako policija bude povećala broj ljudi, to mora da bude i praćeno povećanjem broja ljudi u tužilaštvu i sudu, jer, kako kaže, nije poenta da policija nešto radi i otkrije, već da to i dobije epilog pred sudom - kvalitetan epilog i u razumnom roku.

Hadžiomerović podseća da u Beogradu postoji svega šest sudnica koje su tehnički opremljene za suđenja iz domena organizovanog kriminala, pa upozorava da bi i nedostatak prostora mogao da bude problem.

U Minsitarstvu pravde su postojali planovi o izgradnji novih sudnica, ali su promenom vlasti oni ostali nedorečeni. Kadrovske probleme je ipak lakše rešiti, smatra Hadžiomerović.

Veći problem se može pojaviti u tužilaštvu, smatra Hadžiomerović, ne samo zbog toga što smatra da je i njihov broj nedovoljan, već i zbog toga što tužioci za organizovani kriminal vode i istragu, što ranije nije bio slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: