Privedeni zbog incidenta u Temerinu

U Temerinu desio se još jedan incident, za koji pojedini mediji i političke stranke tvrde da ima karakter međuetničkog incidenta. Privedeno pet osoba.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.02.2013.

10:28

Default images

Policija u Temerinu odredila je u subotu meru zadržavanja petorici Temerinaca M.Š. (21), N.M. (19), D.H. (20), N.V. (20) i D.V. (20) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, saopšteno je danas iz Policijske uprave Novi Sad.

U saopštenju se navodi da se pomenuta petorica žitelja Temerina terete da su, na ulici pratili i gađali flašama trojicu maloletnika, koji su se sklonili u kuću svog druga.

Iz Policijske uprave Novi Sad se saopštava da se osnovano sumnja su petorica osumnjičenih zatim gađali ciglama tu kuću i razbili prozor.

Sva petorica osumnjičenih sutra će uz krivičnu prijavu biti dovedena na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

U noći između petka i subote oko pola dva nepoznati počinioci ciglama su razbili prozore i roletne na jednoj porodičnoj kući, prenosi informativni portal na mađarskom jeziku Vojvodina danas (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

Predsednik regionalne organizacije Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba u saopštenju za javnost je naveo da je stradala kuća stanovnika Temerina Z.I. i dodao da je reč o "vandalskom napadu".

Nakon verbalnog sukoba, jedna grupa srpskih mladića gađala je pivskim flašama trojicu maloletnih Mađara koji su potražili spas u kući prijatelja.

"Napadači, psujući 'majku mađarsku' onima koji su u kući, prvo su pesnicama udarali u roletnu uličnog prozora, pa su otišli. Međutim, ubrzo su se vratili brojčano ojačani, tako da se broj napadača popeo na oko deset, koji su ciglama i kamenjem razbili roletnu i stakla na prozoru", naveo je portal Vojvodina danas.

Dodaje se da je ciglom pogođen i jedan mladić mađarske nacionalnosti, koji nije teže povređen.

Porodica je slučaj prijavila policiji i prema nezvaničnim informacijama dvojica napadača su privedena, naveo je Vojvodina danas.

Bela Čorba je u saopštenju za javnost zatražio da nadležni organi preduzmu odgovarajuće mere i da imaju u vidu "etničku konotaciju" celog slučaja.

On je zatražio i da se policijska stanica u Temerinu brojčano ojača, kao i da se izvrši kontrola rada "sumnjivih klubova" iz kojih nasilnici obično i kreću u obračune.

Pastor: Novi incident zabrinjava, nadležni brzo da reaguju

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor upozorio je danas da novi međunacionalni incident u Temerinu pokazuje da nadležni moraju brzo primeniti mere koje će sprečiti dalje pogoršanje bezbednosne situacije u tom mestu, kao i u čitavoj Vojvodini.

U saopštenju za javnost, Pastor je ukazao da najnoviji incident u Temerinu povećava strah i nesigurnost građana za svoju i bezbednost
svoje dece, kao i da urušavaju međunacionalno poverenje i poštovanje.

Podsetio je da je pre dva dana uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što institucionalni mehanizmi zaštite lične i imovinske bezbednosti u Vojvodini ne funkcionišu.

Pastor je upozorio da bi olako pristupanje i ignorisanje tih incidenata moglo izazvati zabrinjavajuće posledice.

"Ponovo ukazujem na to je krajnje vreme da se ovim događajima pristupi sa maksimalnom odgovornošću. Insistiramo na tome da policija i pravosudni organi u najbržem mogućem roku utvrde sveokolnosti i razjasne motive pod kojima se dogodio najnoviji incident u Temerinu i o tome obaveste javnost, kao i da se odgovorni adekvatno sankcionišu", istakao je Pastor.

LSV: Povećati broj policajaca u Temerinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od MUP-a Srbije da se poveća broj policijaca u Temerinu i konačno zaustave međunacionalni incidenti.

"Nije dovoljno da vinovnici tuča budu samo privedeni, potrebno je sprečiti da tuča uopšte i bude. Niko ne sme da strepi na ulici za svoju ili bezbednost svog deteta. Bezbednost je jedno od osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju za javnost LSV-a.

Ta stranka je podsetila da je pojačanim prisustvom policije u jesen 2011. godine i zaustavljen sličan talas nasilja.

"Učestalost tuča u ovom mestu i onih za koje je utvrdjeno da su etnički motivisane i onih koje to nisu bile, odavno je prevazišla sve granice i nikako ne doprinosi negovanju tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa koji su karakteristični za Vojvodinu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da treba da se istraži da li postoji međuetnička distanca među mladima, Koliko na incidente utiče alkohol, ko je i kako do sada odgovarao za incidente u poslednjih nekoliko godina.

LSV je pre nekoliko dana zatražila od predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da podnese ostavku zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: