Poslanici sutra o Nati Mesarović

Skupština Srbije počeće sutra novu sednicu na čijem dnevnom redu je između ostalog i smena predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

16:42

Default images

Predsednik odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstava Petar Petrović kaže da se na sednici neće diskutovati o radu Nate Mesarović, već samo o odluci Ustavnog suda da nije izabrana u skladu sa propisima.

Poslanici Skupštine Srbije odlučiće koliko će dugo Nata Mesarović biti na mestu predsednice Vrhovnog Kasacionog suda.

Ustavni sud Srbije nedavno je ocenio je neustavnim član Zakona o sudijama, po kome je Mesarovićeva izabrana, pa je Visoki savet sudstva predložio Skupštini da donese odluku o prestanku njene funkcije.

Petar Petrović je siguran da postoji većina u parlamentu koja će glasati za prestanak funkcije Nati Mesarović, jer veruje da poslanici moraju da poštuju odluke Ustavnog suda.

Poslanička grupa koja sigurno neće glasti za razrešenje Nate Mesarović je LDP. Vladajućoj koaliciji LDP zamera i što predsednici Vrhovnog kasacionog suda neće biti dozvoljeno da govori na sednici. Ova rasprava mora da bude mnogo šira, smatra Bojan Đurić.

Nata Mesarović je najavila da se neće kandidovati ponovo za mesto predsednice Vrhovnog kasacionog suda nakon što Skupština Srbije izglasa prestanak njene funkcije.

Prema njenim rečima, nakon glasanja u Skupštini Srbije biće održana i sednica Vrhovnog kasacionog suda.

"Ustavni sud svojom odlukom ništa ne traži, ne razrešava, već je samo konstatovao da je neustavna odluka o izboru. Razrešenje se pokreće na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda", kaže Mesarovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: