Turski oficiri napuštaju vojsku

U Turskoj je počeo novi talas povlačenja vojnih oficira iz službe, iz straha od hapšenja i eventualne osude za učešće u navodnim zaverama vlade.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.02.2013.

16:13

Default images

Među njima je, kako prenosi "Raša tudej", i komandant mornarice, admiral Nusret Guner.

Admiral Guner, broj 2 pomorskih snaga, podneo je ostavku navodno u znak protesta što se više stotina njegovih kolega nalazi u zatvoru, a njegov prevremeni odlazak izazvao je novi talas ostavki u vojsci.

"Tokom proteklih nekoliko godina moje kolege, od kojih sam neke lično poznavao i u čiji patriotizam nikada nisam sumnjao, proglašeni su krivim na sudovima u ime nacije", kazao je Guner u svom oproštajnom govoru.

Guner je među brojnim razlozima objasnio da želi da se povuče što pre jer "može biti iskonstruisan niz zavera" u kojima je navodno on umešan.

Nakon njegove ostavke, ostavke je podnelo oko 110 oficira turskih vazdušnih snaga.

Kako navodi RT, turski oficiri podnose ostavke da bi izbegli hapšenja i osude za učestvovanja u zaverama protiv vlade.

Do sada je oko 330 oficira osuđeno za pokušaj udara. Svi su negirali optužbe kao nefer i protivzakonite tvrdeći da su dokazi izmišljeni.

Trenutno su u toku sudjenja još nekoliko stotina oficira.

"Trenutno su u toku suđenja protiv 15 odsto vojnog vrha, odnosno pukovnika i generala", kaže Endru Finkel, novinar i autor knjige "Turska:Sve što treba da znate o Turskoj".

Prema izveštajima državnih medija, oko 10 odsto od ukupno 348 turskih generala i admirala nalaze se u zatvoru.

Kabinet premijera Tajipa Erdogana konačno pobeđuje u svojoj decenijskoj borbi protiv generala, rekao je Finkel za RT.

Tokom protekle decenije u Turskoj su masovno zatvarani i aktivni i penzionisani oficiri a državni mediji su budno pratili neka od suđenja onih generala optuženih za zaveru protiv vlade.

Poslednjih 50 godina i više turske vojne snage su bile poznate po svojoj umešanosti u unutrašnju politiku, ali ta situacija se dramatično promenila od dolaska na vlast Erdogana 2002. godine koji nije želeo oružane snage sa tradicionalno jakim političkim pozicijama, piše RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: