Miškoviću opet produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu odlučio je da za još jedan mesec produži pritvor vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

00:16

Default images

Portparolka suda Maja Kovačević rekla je da je pritvor, na zahtev tužilaštva, produžen i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću. Direktoru Nibensa Dejanu Jeftiću pritvor je ukinut pre dve sedmice. Oni su osumnjičeni za zloupotrebe u preduzećima za puteve vredne više desetina miliona evra, a uhapšeni su 12. decembra.

Saslušanje Tatjane Jeronimides iz Mera investa sa Kipra, stečajnih upravnika putarskih preduzeća i finansijska veštačenja razlozi su zbog kojih će Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković još mesec dana provesti u pritvoru.

"Prema prvookrivljenom Miroslavu Miškoviću, pritvor je produžen iz istih razloga iz kojih je produžen pre mesec dana, a to su tačka 1, 2 i 4 - zbog opasnosti od bekstva, opasnosti od uticaja na svedoke i uznemirenje javnosti izazvano težinom posledica krivičnog dela zbog čijeg izvršenja se vodi postupak protiv Miroslava Miškovića", rekla je Maja Kovačević.

Tri meseca pritvora najviše je što može da odredi Specijalni sud. Posle toga, nadležnost se seli u drugu instituciju.

"Pritvor u istrazi može trajati najviše šest meseci. U prva tri meseca odlučuje sudija za prethodni postupak, a u druga tri meseca, ukoliko bude razloga za dalje produženje pritvora, odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu", navela je Kovačevićeva.

Pritvor je u januaru ukinut direktoru Šer korporacije Risti Ristiću, procenitelju Raši Zdravku i bivšem direktoru Preduzeća za puteve Niš Zoranu Mihailoviću.

Optužnica mora da bude podignuta šest meseci od datuma hapšenja.

Miškovići, Đurašković i Jevtić uhapšeni su 12. decembra sa još šest osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Krivično vanpretresno veće suda u januaru je ukinulo pritvor bivšem direktoru PZP „Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru „Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju „Konzita" Raši Zdravku.

Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP „Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru „Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Mišković i ostali pritvoreni se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Po Zakoniku o krivičnom postupku, ukoliko i posle tri meseca ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice, koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Saslušanje svedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavljeno je juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kada se saslušaju svi svedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bekstva mogao bi da otkloni polaganjem jemstva, a poslednji razlog ceniće sud, s obzirom na okolnosti celog procesa.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: