Jahjaga i Rompej o stanju na Kosovu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem o aktuelnom stanju na Kosovu i evroatlantskim težnjama.

Izvor: Beta

Sreda, 06.02.2013.

19:25

Default images

Kako je saopšteno iz kabineta Jahjage, Van Rompej je tokom sastanka istakao da je za sve zemlje Zapadne Evrope evropska perspektiva jasna i otvorena i da one treba da rade na izgradnji mostova obostrane saradnje.

Sastanak Jahjage i Van Rompeja održan je pre susreta predsednice Kosova s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Jahjaga je zahvalila Van Rompeju na njegovoj podršci, ali i za podršku institucija Evropske unije evropskoj perspektivi Kosova i regiona.

Ona je ocenila da je Kosovo ostvarilo značajan napredak u ispunjavanju kriterijuma za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju.

Jahjaga je podvukla da su institucije i celo društvo na Kosovu posvećeni izgradnji pravne države u kojoj vlada red i zakon i istakla da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioriteti institucija.

Prema njenim rečima, Kosovo je izgradilo sve potrebne mehanizme za suzbijanje tih negativnih pojava.

Predsednica Kosova je istakla da je Kosovo faktor mira i stabilnosti u regionu i promoter dobrosusedskih odnosa.

Dodala je da podržava dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije i snažnu podršku SAD, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i poboljšanje uslova života građana.

Jahjaga zahvalila Rasmunsenu na doprinosima koje daje Kfor

Predsednica Jahjaga razgovarala je danas sa generalnim sekretarom NATO-a, Andersom Fog Rasmusenom o aktuelnoj situaciji na Kosovu, tokom koga su istakli značaj stabilnosti i mira za region Jugoistočne Evrope.

Kako se navodi u saopštenju Jahjaginog kabineta, Rasmunsen je ocenio napredak u oblasti bezbednosti postignut na Kosovu i izrazio opredeljenje NATO-a za obezbeđenje mira i stabilnosti.

On je rekao da će snage Kfora ostati na Kosovu kao garancija mira i stabilnosti i pružanja pomoći u osposobljavanju i transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova.

Rasmusen je, takođe, ocenio značaj procesa dijaloga između premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i podržao usvajanje održvih sprorazuma i rešenja za prevazilaženje problema u odnosima dve zemlje.

Kako piše u saopštenju, Jahjaga je zahvalila Rasmusenu za veliki doprinos koji Kfor daje kao garant mira i bezbednosti, ne samo na Kosovu već i u celom regionu.

Ona je, takođe, zahvalila Kforu i NATO-u za podršku Bezbednosnim snagama Kosova i postizanje evropskih standarda i koordinaciju sa NATO-om.

Jahjaga je dodala da podržava dijalog koji vode premijeri, pošto je to jedini način i put za normalizaciju odnosa između, kako je navela, "dve zemlje koje imaju gorku prošlost, ali koje streme da se pridruže evropskoj porodici i NATO-u".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: