Kobno ako Nikolić ne načini zaokret

Ako u razgovorima s Jahjagom Nikolić nastavi dosadašnju politiku prema Kosovu, nastaviće poguban put, Srbija ima prostora i za nešto drugo, smatra Leon Kojen.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

10:05

Default images

Profesor Filozofskog fakulteta i koordinator bivšeg pregovaračkog tima rekao je u "Kažiprstu" B92 da "prostor uvek postoji" i za referendum o KiM i za novi Ustav.

"Ovaj sastanak je više protokolaran nego istorijski, a istorijski bi mogao da bude dalji tok razgovora. Za sve nas u Srbiji pre svega je važno da se vidi kako će predsednik nastupiti", smatra on.

On navodi i da je Srbija imala velike šanse za pozitivan ishod u samo dva navrata - kada je pitanje Kosova otvorio Zoran Đinđić, koji je ubrzo ubijen, a drugi put kada je Srbija na Ahtisarijevim pregovorima uspela da blokira plan Zapada da na velika vrata uvede Kosovo u UN.

Što se sadašnjeg trenutka i sadašnje politike tiče, Kojen kaže:

"Ova politika jeste ona koju je inaugurisao Tadić, a platforma o KiM u stvari samo reafirmiše želju zemlje da nastavi ka EU", rekao je Kojen.

Nekadašnji savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića naveo je da će se Nikolić kao kvalifikovaniji pregovarač i ličnost sa većim političkim autoritetom od Ivice Dačića sada konačno pozicionirati, ali i da nije siguran da će biti napravljeni značajni koraci ili zaokret u politici.

"Ovo je prvi u nizu sastanaka koje previđa EU, pokazaće šta je tačno pozicija Nikolića i Kosovu. On je najviše govorio o toj temi posle izbora, ali je u njegovim izjavama i bilo najvećih amplituda. U UN se izražavao daleko radikalnije od onoga što sada piše u Rezoluciji. Nagoveštavao je raskid, ili bar delimičan raskid od politike Borisa Tadića i prethodne vlasti prema KiM. Nažalost, od toga nije bilo ništa, a usvojena rezolucija je na liniji nastavka Tadićeve politike i politike DS", rekao je Kojen. Kojen ističe da Nikolić u Brisel nosi dva okvira - Rezoluciju, ali i Ustav Srbije, koji samo po sebi odbacuje neke stvari koje EU traži od Srbije.
Ipak, na konstataciju da on govori "predsednica samoproglašene države Kosovo", a da se takva formulacija više ne spominje kod zvaničnika Srbije, Kojen kaže da EU konstantno usmerava sve procese ka priznanju Kosova.

"Ovaj sastanak ne krši Ustav, iako okvir koji je EU napravila za taj razgovor vodi ka tome. Videćemo šta će Nikolić napraviti od toga. Evropa je napravila niz koraka ka neformalnom, a zatim i formalnom priznanju Kosova, iako neke njene članice ne priznaju Kosovo. EU i dalje govori i šalje poruku iz svog predstavništva u Beogradu da je ona i dalje statusno neutralna, ali to, nažalost, više nije tačno. U zvaničnim dokumentima EU stoji da će ona pristupiti potpisivanju SSP sa Kosovom, a piše i da Srbija i Kosovo ne smeju da ometaju jedno drugo u koracima ka pristupanju EU“, kaže Kojen.

On smatra da Nikolić treba da podnese veći deo posla i da je premijer Dačić izgubio kredibilitet - u EU manje zbog afere o vezama sa Šarićevim klanom, a više zbog "šokantnih izjava, kao što je ona o tome da ga Ustav ne impresionira".

"Ipak, ako ovi razgovori samo budu nastavak onoga što rade Dačić i Tači, to bi bio nastavak rđave, možda i kobne politike za Srbiju. Ljudi treba da shvate da se odbranom Kosova ne brani samo istorija ili Ustav. Brani se država, opstanak Srbije", kaže Kojen, dodajući da nema garancija da, ukoliko se sada popusti, uskoro neće Mađari ili neki drugi narod reći "E, pa ni ovde nije mesto Srbiji".

Kojen smatra da bi politička elita, nalik onoj u Velikoj Britaniji, trebalo da postavi sebi i drugo pitanje, a to je da li je put ka EU ono što zemlji zaista treba.

"Minimalna racionalnost za neku vlast bili bi u ovom trenutku promena Ustava i održavanje referenduma o KiM i EU. Prostor uvek postoji, niko Srbiju ne napada, niko ne preti vojno ili sankcijama. Kako to zemlja ide protiv vitalnih interesa, protiv svog Ustava, samo zato što je neko rekao da ima 'velika očekivanja'?", kaže Kojen.

Srbija bi imala šanse za nešto više kada bi vratila pregovore u okrilje UN, ali je fatalan korak bio kada je Boris Tadić pristao da se razgovori prebace u kontekst Evropske unije, kaže Kojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: