Crkva neće ugovor s Kosovom

Srpska pravoslavna crkva nije saglasna s predlogom statusa Crkve na Kosovu i Metohiji predviđenim u rezoluciji za pregovore s vlastima u Prištini, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

22:29

Default images

Temeljni stav je da bi za Srpsku pravoslavnu crkvu u pokrajini, njen pravni status, hramove i objekte, država trebalo da zahteva međunarodne garancije.

Ovo će, između ostalog, biti glavna tema današnje sednice Odbora za KiM Svetog arhijerejskog sinoda, koja će biti održana u Prizrenu.

Izvesno je da će ovo crkveno telo odbaciti deo platforme koju je kao polaznu osnovu za pregovore usvojila Narodna skupština, ali i da će formulisati sopstveni predlog. Sastanku će, pored članova Odbora, prisustvovati i patrijarh Irinej, kao i vladike članovi Svetog sinoda. U vrhu Crkve ne žele da predviđaju zaključke sednice, ali naglašavaju da predloženo rešenje u rezoluciji ne odgovara interesima ni države ni crkve. Na položaj SPC na KiM u crkvenim krugovima gleda se različito, ali je zajednički stav da bi Crkva u pokrajini trebalo da bude zaogrnuta autoritetom međunarodne zajednice.

"Na sednici će biti do detalja analiziran sadržaj skupštinske rezolucije, a posebno dela koji se odnosi na mogući položaj Crkve", rečeno je "Novostima" u Eparhiji raško-prizrenskoj. "Članovi odbora definisaće svoj predlog koji će dostaviti državnim organima."

Za Crkvu je neprihvatljivo, prema informacijama ”Novosti”, uspostavljanje ugovornog odnosa između SPC i vlasti u Prištini, što je rešenje po ugledu na status Rimokatoličke crkve u Italiji. Patrijaršija nije zadovoljna ni stavom državnog rukovodstva, koje na neodređen način predviđa uključivanje crkvenih tela u rešavanje budućnosti SPC na KiM.

"Uspostavljanje ugovornog odnosa između Crkve i privremenih institucija u Prištini značilo bi praktično priznavanje jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine i njene vlade", smatra protojerej Velimir Džomić, iz Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske. Njegova kritička analiza teksta rezolucije i platforme, objavljena na zvaničnom sajtu SPC, biće osnova za formulisanje zvaničnog predloga SPC.

Džomić navodi i da ”vodu ne pije” ni srpski predlog za formiranje dvodome Skupštine AP Kosova i Metohije, sa domom regiona i verskih zajednica, jer je u suprotnosti sa odvojenošću države i crkve, što predviđa Ustav Srbije, ali i propisi Kosova. Zaštitu Eparhije raško-prizrenske SPC bi trebalo da traži u okviru propisa koji važe i za sva druga pravna lica na KiM, dok bi svetinje i kulturna dobra bila branjena međunarodnim konvencijama - jedan je od modela budućnosti Crkve na Kosovu koji će u četvrtak biti razmatran u Prizrenu. Ovo rešenje, za mnoge u Crkvi, bolje je nego ”insistiranje na neodrživim pravnim rešenjima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: