"Tadiću, gde je danas Miša Banana?"

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić odgovorio na navode Borisa Tadića i rekao da je "ključno pitanje za bivšeg predsednika - gde je danas Miša Banana".

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

00:29

Default images

Na početku obraćanja novinarima Vučić je rekao da je današnja akcija tužilaštva pokazatelj toga da institucije u Srbiji ozbiljno rade.

Prvi potpredsednik Vlade nije želeo da se bavi Tadićevim tvrdnjama o tome ko kontroliše koje novine, ali je mnogim pitanjima odgovorio na ono što je počasni predsednik DS rekao u jučerašnjem intervjuu Fonetu.

Vučić je postavio pitanje Borisu Tadiću zašto su on i DS 2008. godine pregovarali sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem o njegovom postavljanju na mesto ministra policije i potpredsednika Vlade.

"Ključno pitanje za Tadića je gde je danas Miša Banana, pošto državni organi to ne znaju. Mi nemamo podatke kako je pobegao, 1. marta 2011. raspisana je poternica za njim, a on je sada nedostupan. Da li su za to krivi Vučić ili ova Vlada? Pošteno je reći i da je bilo pojedinaca kao što je Miodrag Rakić koji su stavljali glavu na panj", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, Interpolova poternica za Radulovićem raspisana je 1. marta 2011. i rok važenja joj je do 2016. godine.

Vučić je upitao bivšeg šefa države i ko je sve znao gde je Rodoljub Radulović, zašto nije uhapšen kada je to bilo moguće, kao i "gde su tada bile institucije".

"Zato Tadiću postavljam i političko pitanje, kako su se to institucije borile protiv korupcije kada nije bilo nijednog ozbiljnog slučaja", kaže Vučić i ponavlja da su u tužilaštvu posle formiranja vlade zatekli samo tri predmeta, a da ih je danas 30-40 u operativnoj obradi.

On je najavio i da će narednih dana dokazati kako borba protv korupcije nije selektivna.

Prvi potredsednik vlade je rekao i da su institucije države prvi put jače od svakog pojedinca i da zato građani Srbije ne moraju da brinu o rezultatima borbe protiv korupcije i poitičke krize u kojoj se zemlja nalazi.

"Više nikada niko neće misliti da stvari mogu da se zataškaju ili da političari mogu da utiču na sudove, tužilaštva... To je važno za budućnost Srbije", rekao je Vučić.
Velika gužva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije (Foto: B92)
Lider SNS-a se osvrnuo i na navode Borisa Tadića u vezi sa uticajem na medije, ali je i u tom slučaju postavio pitanje. "Da li su Blic i Informer listovi na koje ova vlada ima uticaj, a svi znaju da na jednu od te dve novine uticaj ima upravo Demokratrska stranka", naveo je Vučić i dodao da se ne meša u uređivačku politku medija i da svima želi srećan rad.

Takođe, Vučić je naveo i da ne istražuje kako su informacije o "aferi Šarić" iscurile u medije uz opasku: "Koga zmija jednom ujede i guštera se plaši".

"SNS-u nije potreban kontrolni paket u službama bezbednosti kao Tadiću, jer će instiucije raditi svoj posao", rekao je Vučić.na konferenciji za novinare za koju je vladalo veliko interesovanje medija.

On je naveo i da ima saznanja o čemu su razgovarali Ivica Dačić i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, osumnjičeni pripadnik narko-klana Darka Šarića, ali je dodao da su ona nedovoljna i da ne može da ih iznese u javnost.

Vučić je rekao i da poslednja dešavanja u vezi sa aferom Šarić neće uticati na razgovore koji se vode u Briselu o Kosovu i EU.

On je naveo i da će narko-bos Darko Šarić u Srbiji imati fer i pošteno suđenje, ali da "dogovora, pravljenja dilova i izbegavanja suočavanja sa pravdom neće biti". Precizirao je da se u jednom trenutku znalo gde je Šarić i da su mu na različite načine stizale dojave kako to državni organi saznaju.

Vučić je juče najavio da će odgovoriti bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, povodom navoda koje je izneo u intervjuu agenciji Fonet. Tadić je tom prilikom rekao da je kao predsednik Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost znao za Dačićeve kontakte s pripadnicima Šarićevog klana, ali da nikada nije dobio informacije o tome da je Dačić pod krivičnim gonjenjem.

Premijer Srbije Ivica Dačić priznao je u subotu da se sretao s Radulovićem, ali je naveo da nije znao da je reč o kriminalcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

624 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: