"Smrt saradnika Al Kaide - legalna"

Američka vlada smatra legalnim ubistva američkih građana u inostranstvu, ukoliko se smatra da su oni visoki predstavnici Al Kaide.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

19:26

Default images

U internom dokumentu američkog Ministarstva pravde navedeno je da vlada ubistva svojih građana u inostranstvu smatra legalnim ako su ključeni u operacije ubistava Amerikanaca, prenose ovdašnji mediji.

U dokumentu, koji je danas objavio kanal NBC Njuz, navodi se i da je legalna i opravdana upotreba bespilotnih letelica u inostranstvu protiv pripadnika Al Kaide, što čini administracija predsednika Baraka Obame.

U memorandumu od 16 strana, piše i da je zakonito da mete napada budu i američki građani povezani s Al Kaidom, ukoliko predstavljaju neposrednu pretnju napadima na Amerikance i da odlaganje takve akcije može da izazove "neprihvatljivo visok rizik".

"Takve okolnosti nužno iziskuju proširenje koncepta neposredne pretnje", dodaje se u dokumentu.

"Pretnja koji predstavlja Al Kaida i njene udružene snage, zahteva širi koncept u prosuđivanju da li neka osoba kontinuirano planira terorističke napade i predstavlja neposrednu pretnju", piše u memorandumu.

U septembru 2011. u napadu bespilotne letelice u Jemenu, ubijeni su Anvar al-Avlaki i Samir Kan, obojica američki državljani, podsetio je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: