"Datum ključan za vanredne izbore"

Odluka EU o datumu pristupnih pregovora sa Srbijom, kakva god da bude, jedan je od ključnih elemenata za opstanak aktuelne Vlade Srbije, piše "Danas".

Izvor: Danas

Utorak, 05.02.2013.

19:05

Default images

Ukoliko stav EU ovog proleća bude pozitivan, veće su šanse da će naprednjaci to pokušati da kapitalizuju izborima, jer aktuelna vladajuća koalicija pokazuje znake ozbiljne nestabilnosti.

Ukoliko datuma iz Brisela ne bude, veće su šanse za unutrašnju konsolidaciju. U svakom slučaju, kada EU zauzme stav prema Srbiji, jedan od najvažnijih razloga koje čelni ljudi vlasti navode za opstanak koalicije SNS-SPS-URS - borba za početak pregovora - više neće postojati.

Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, za "Danas" kaže da iz dana u dan dobijamo sve više informacija koje mogu da utiču na to da li će biti izbora.

"Možda smo na samo nekoliko dana od odluke, koja nije neviđena u drugim zemljama, a to je da dobijemo novog premijera bez izbora, čak i da stranke sadašnje koalicije ostanu iste. Svaka vlada, pa i ova u Srbiji, želi da ide na izbore s dobrim vestima. Nema bolje vesti od dobijanja datuma za EU, što bi povećalo i međunarodni legitimitet zemlje. Naprednjaci će tada verovatno želeti da kapitalizuju svoju veoma naraslu podršku u biračkom telu. Treba se setiti prošle vlade, koja je čekala odluku o statusu kandidata da bi raspisala izbore. Ipak, s obzirom na sve prisutniji evroskepticizam, verovatno je da SNS neće na izbore ići samo s jednom dobrom vešću i u tom slučaju im treba i rezultat u borbi protiv korupcije, što bi mogao da bude završetak nekog od pokrenutih postupaka u toj borbi", objašnjava Teokarević.

Govoreći o pozitivnom scenariju po Srbiju u kojem ona dobija datum, Teokarević podseća na slučaj Hrvatske, odnosno njene bivše vlade, koja je izgubila izbore iako je završila pregovore i potpisala ugovor o pristupanju, što pokazuje da dobre vesti iz Evrope nisu uvek dovoljne.

U slučaju da Srbija na leto ili u kasnu jesen ne dobije datum za početak pregovora, Teokarević procenjuje da se šanse vlade za opstanak povećavaju, ali ni to nije jedina opcija.

"Takva odluka EU uvek se medijski može predstaviti kao loša namera Evrope prema vladi koja je učinila toliko napora ispunjavajući obaveze u evropskim integracijama. Na taj način se ta nepovoljna odluka može pretvoriti u pozitivne poene za stranke koje čine vladu na budućim izborima. U svakom slučaju, najvažnije od svega u demokratiji, kao najmanje lošem sistemu, jeste da stranke ne propuštaju priliku da na izborima kapitalizuju podršku ako procene da je ona dovoljno velika", navodi Jovan Teokarević.

Profesor FPN i bivši ambasador u Parizu Predrag Simić za "Danas" upozorava da se Srbija i u jednoj i u drugoj situaciji kreće po jako tankoj ivici, s koje je lako skliznuti.

"Dobijanje datuma za početak pregovora ili naznake da će se to desiti uticalo bi na konsolidaciju vlade, samo što je pitanje koliko je to u ovom trenutku moguće. Ako bi pod pritiskom javnosti premijer podneo ostavku, to bi dovelo do izbora i Srbija bi izgubila još jednu godinu uzalud. S druge strane, postoji mogućnost i kompromitacije borbe protiv korupcije na kojoj vlada insistira. U svakom slučaju, istrage treba dovesti do kraja, a do tada se treba dogovoriti da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno", navodi Simić.

Prema njegovim rečima, ako vlada ne dobije datum za pregovore „loše joj se piše“, jer je u ostvarivanje tog cilja uložila mnogo više nego one pre nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: