Subotica traži kompleks kasarne

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić uputiće zahtev Ministarstvu odbrane i Direkciji za imovinu Republike Srbije da kompleks "Prve kasarne" vrati gradu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.02.2013.

14:39

Default images

Naime, gradonačelnik će, u ime grada, tražiti da se kompleks kasarne ustupi gradu Subotici, bez nadoknade, s obzirom na to da je, svojevremeno, ovu kasarnu grad podigao na svom zemljištu i o sopstvenom trošku.

"Iako Republika Srbija traži više od pet miliona evra za kompleks Prve kasarne, proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice, pronađeni su dokumenti koji nedvosmisleno dokazuju da je grad Subotica finansirao izgradnju kasarne na sopstvenom zemljištu, te stoga gradonačelnik Subotice smatra da je Republika dužna da gradu Subotici preda zemljište i objekte, bez naknade", stoji u saopštenju izdatom iz Dulićevog kabineta.

Kompleks "Prve kasarne", nekadašnje kasarne "Kosta Nađ", na površini od oko devet hektara, s brojnim objektima, predstavljao bi idealnu lokaciju za smeštaj novih visokoškolskih institucija, novih fakulteta i istraživačkih stanica, kompatibilnih s drugim razvojnim potencijalima grada, navedeno je u saopštenju.

"Subotica zaslužuje univerzitetski centar, a pravo na fakultetsko obrazovanje dostupno svima je obaveza koju smo zadali sebi kako bismo obezbedili razvoj Subotice u kojoj će mladi stručnjaci imati šansu za kreiranje sopstvene i zajedničke bolje budućnosti", smatra gradonačelnik.

Vojska Srbije ponudila je u septembru prošle godine subotičkoj lokalnoj samoupravi na prodaju dva vojna objekta koji se nalaze u ovom gradu za ukupnu sumu od oko 10 miliona evra, gde je pored ove kasarne ponuđen i Dom vojske u centru grada.

Dulić je tada Tanjugu izjavio da je lokalna samouprava zainteresovana samo za kasarnu, jer je ona "komercijalno interesantna".

"Taj prostor može biti jako bitan za dalji razvoj grada. Tako možemo u perspektivi izgraditi univerzitetski kampus, stambeno naselje, sportsku infrastrukturu. Jednostavno, dobijamo jedan lep prostor za širenje grada prema Paliću, uz mogućnost komercijalizacije, što znači da možemo dobro prodati neke delove", rekao je tada Dulić.

Inače, subotička lokalna samouprava, kao prva u Srbiji, 2010. godine za 1,85 miliona evra od republičke Direkcije za imovinu kupila nekadašnju kasarnu Vojske Jugoslavije "Petar Drapšin", poznatiju kao "Druga kasarna", kao i vojni poligon "Radanovac" ukupne površine 144 hektara.

Nakon infrastrukturnog opremanja, dve godine kasnije, austrijski "Štraser", odnosno preduzeće "Tirolijan ril istejt", kupilo je na lokaciji "Druga kasarna" četiri hektara zemljišta za 1,28 miliona evra.

Dulić je ranije izjavio da je vrednost od oko pet miliona evra za Doma vojske precenjena, te da grad u ovom momentu nema toliko sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: