Dan bezbednog interneta

Danas se obeležava Dan bezbednog interneta, a u Beogradu je organizovana interaktivna radionica inspirisana globalnom temom "Poveži se i poštuj drugog".

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

10:01

Default images

Radionica je na drugom spratu TC Ušće, a program je počeo u 10 časova i trajaće celog dana.

Organizuje je Fond B92, u saradnji sa organizacijom Sejv d čildren, Ministarstvom trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, partnerima na projektu “Klikni bezbedno” Centra za bezbedni internet Srbije.

Na štandu Centra, deca, mladi i njihovi roditelji moći će čitavog dana da se nadmeću u virtuelnim i tradicionalnim dečjim igrama i da nauče o zaštititi i poštovanju drugih na internetu, kako i gde da dođu do saveta ako imaju nedoumice, ili kako da pomognu nekom u svojoj okolini.

Takođe će moći da učestvuju u nagradnoj igri kompanije LINK grup i njene Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) čije volonterke će na štandu Centra razgovarati s posetiocima o zaštiti na internetu, a na kraju dana će izvući dobitnika kursa engleskog jezika koji organizuje Link grup.

Udruženje profesora informatike Srbije takođe se priključuje obeležavanju ovog dana, ne samo saradnjom sa Fondom B92, LINK grupom i organizacijom Sejv d čildren na postavljanju onlajn platforme za obuku dece u osnovnim i srednjim školama za bezbedno korišćenje interneta, već i specijalističkim predavanjima za roditelje i staratelje pripremljenim sa decom u osnovnim školama iz programa Škola bez nasilja "Stevan Dukić" iz Beograda i „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša. U ostalim gradovima i školama u Srbiji, članovi Udruženja će, u skladu sa svojim mogućnostima, obeležiti Dan bezbednog interneta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija Telenor, zajedno sa učenicima i školama širom Srbije, obeležavaju Dan bezbednog interneta u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, čiji je cilj prevencija zloupotrebe digitalnih medija i unapređenje svesti o ulozi i značaju digitalnih medija u savremenim uslovima života.

U Ekspo centru u zgradi Telenora u Beogradu, 5. februara održava se okrugli sto pod nazivom„Šeruj osmeh. Lajkuj ljubav. Hejtuj hejt“ na kome će učestvovati učenici iz pet srednjih i pet osnovnih škola iz različitih mesta u Srbiji u kojima je sprovedeno istraživanje o digitalnom nasilju u školama u okviru ovog projekta. Učenici će razgovarati o svojim iskustvima u digitalnom svetu i rezultatima istraživanja, i dati svoje preporuke o tome kako se mogu smanjiti rizici na internetu i koji su načini za promovisanje bezbednog korišćenja digitalnih tehnologija da bi se smanjilo digitalno nasilje. Učenička debata će biti prenošena uživo preko interneta (live streaming), tako da će i učenici ostalih škola moći da je prate i daju svoje komentare i predloge.

Organizovanjem lokalnih akcija Dan bezbednog interneta obeležiće i partnerske organizacije Fonda B92 okupljene u Koaliciju Centra za bezbedni internet: Target – Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih iz Novog Sada, Timočki omladinski centar (TOC) iz Zaječara, Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub iz Niša i C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava iz Kragujevca.

Opširnije pročitajte ovde.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je podatak da u Srbiji i dalje čak 37 odsto učenika odgovara na poruke nepoznatih osoba koje žele da uspostave kontakt sa njima, a 16 procenata đaka daje lične podatke osobama koje ne poznaju i nikada ih nisu sreli.

"Brzinom kojom se menja tehnologija, menjaju se i brojke. Razvoj tehnologija donosi nove opasnosti. Zato je za borbu protiv zloupotreba ključno je da se u nju uključe sve institucije sistema, ali NVO. Potreban je dodatni akcenat na institucije obrazovanja, a mora dodatno biti angažovana čitava javnost, treba skretati pažnju roditeljima na sve ove probleme, treba ih informisati, ali i ukazivati na potrebu za međusobnom komunikacijom", kaže Tanja Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

Ona je istakla da će Centar za bezbedni internet pomoći i u borbi protiv zloupotreba, ali i u prevenciji svih opasnosti.

"Centar će pokušati da objedini sve učesnike u ovom procesu - i decu, i roditelje, i nastavnike, i institucije", rekla je ona.

Podsetimo, predstavnici srpskih ministarstava trgovine i unutrašnjih poslova i Fonda B92 potpisali su nedavno ugovor o saradnji na realizaciji projekta Bezbedniji internet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: