"Pozicija jasna, imamo Rezoluciju"

Predsednik Nikolić, uoči sastanka s kosovskom predsednicom, izjavio da je Srbija svoju poziciju precizirala Platformom o KiM i da od nje ne može da odstupi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.02.2013.

16:38

Default images

Predsednik Tomislav Nikolić je za Tanjug rekao da će to preneti svojoj sagovornici.

Nikolić je objasnio da njegov sutrašnji sastanak s Jahjagom ne može biti protokolaran, premda je kao prvi tako zamišljen, jer "ne zna kada će biti sledeći i sa kim":

"Ovo je prilika da gospođa Jahjaga čuje ono što možda ne voli da čuje, da konačno čuje direktno, a ne preko medija, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može od toga da odstupi i niko ko predstavlja Srbiju od toga ne želi da odstupi", kazao je Nikolić.

On je istakao da tom Rezolucijom Srbija takođe "prvi put kaže šta može da dozvoli":

"Srbija prvi put kaže šta može da dozvoli, a dozvolila je da postoji teritorija na kojoj ne vrši potpuno svoju vlast, da ta teritorija koja ima ustav, sudove, zakone, predsednika, parlament, vladu, i traži za svoju zajednicu na toj teritoriji određena specijalna prava koja su veoma autonomna u odnosu na Prištinu. I to je ono što Srbija može, što Srbija želi", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije sastaće se sutra s Jahjagom uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Danas završava dvodnevnu posetu Turskoj.

Kocijančičeva: Sastanak važan za učvršćivanje dijaloga

Uoči sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton istakla je da je cilj tog susreta učvršćivanje dijaloga i dalja normalizacija odnosa Beograda I Prištine.

"Taj susret je važan u kontekstu svih napora za normalizaciju odnosa", rekla je portparolka Maja Kocijančič u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Ona je objasnila da će se Eštonova sutra po podne najpre odvojeno sresti s Nikolićem i Jahjagom, a da će potom sve troje razgovarati u njenom kabinetu u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS) na briselskom trgu Šuman.

Kocijančičeva je podsetila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine "veoma važna za EU" i da se nalazi visoko na listi uslova koje je Evropski savet krajem prošle godine usvojio kako bi Srbija do kraja juna dobila datum za početak pregovora o pridruživanju.

Sutrašnji susret Nikolića i Jahjage neće, međutim, imati isti format kao dijalog koji se vodi na premijerskom nivou, objasnila je.

"Sa premijerima (Ivicom) Dačićem i (Hašimom) Tačijem se razgovara o konkretnim pitanjima, dok je ovde reč o uspostavljanju odnosa na najvišem nivou", rekla je Kocijančičeva i dodala da ovaj put nije planirana zajednička večera.

Kocijančičeva je objasnila da kontakti na najvišem nivou između srpskih i kosovskih lidera još nisu uobičajena stvar, a da je to od ključne važnosti za normalizaciju.

"Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su važan deo kriterijuma koje je EU postavila zemljama Zapadnog Balkana, a ovo je važan korak u tom pravcu", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: