Sevilja pod 5.000 tona smeća

Sevilja, jedan od arhitektonskih dragulja Španije, preplavljena je sa 5.000 tona smeća koje se na ulicama gomila od prošle nedelje zbog štrajka zbog plata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

23:58

Default images

Gomile plastičnih kesa smeća su dostigle visinu od dva metra, sanduci, kartonske kutije i gomile šuta prostrli su se ulicama glavnog grada Andalusije sa 700.000 stanovnika, na jugu Španije, na nekim mestima čak sprečavajući kretanje i vozila, i pešaka.

Taj štrajk, jedan od mnogih koji ilustruju finansijske teškoće španskih gradova, počeo je 27. februara, zbog spora rukovodstva opštinskog preduzeća za odnošnje smeća, i osoblja.

Spore se oko primene sporazuma iz 2012. koji predviđa smanjenje plata za pet odsto, što zaposleni smatraju preteranim. Smanjenje plata je neophodno "da bi kompanija bila profitabilnija", poručila je služba gradonačelnika.

"Imamo sreće da je hladno. Smradi, ali još nije nepodnošljivo. Za sada je problem to što je slika grada loša. Ali, ako vreme otopli, nastaće pakao", rekao je Fransisko Velasko, predsednik Saveza udruženja stanovnika Sevilje.

Posle osam dana štrajka, nema dogovora, ni pregovora. Gradsko veće Sevilje je u nedelju najavilo da će osloboditi stanovnike takse za odnošenje smeća tokom štrajka.

Stotinak kontejnera za smeće je zapaljeno poslednjih dana, za šta policija optužuje štrajkače - službenike opštinskog preduzeća, dok njihov radnički saveta to negira i tvrdi da neko želi da ih oblati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: