Danas:Ništa od ulaska Kosova u NATO

Visoki zvaničnici NATO u Briselu smatraju da ne postoji mogućnost da Kosovo u doglednoj budućnosti postane član NATO ili programa pod okriljem tog saveza.

Izvor: Danas, Tanjug

Ponedeljak, 04.02.2013.

23:33

Default images

Razlog je što je neophodan preduslov za ulazak u Alijansu članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Ne postoji inicijativa za ulazak Kosova u NATO ili eventualno dobijanje partnerskog statusa, i u tom smislu se ništa ne dešava", reklo je za sutrašnje izdanje Danas više visokih zvaničnika NATO u Briselu.

Oni navode da je članstvo u UN neophodan preduslov za ulazak u NATO, te podsećaju da četiri članice Alijanse (Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka) nisu priznale nezavisnost Kosova.

Zvaničnici NATO objasnili su da Vašingtonska povelja iz 1949. o osnivanju NATO, koja je i danas temeljni dokument ovog vojnopolitičkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora imati članstvo u UN, "ali se u međunarodnom pravu ipak podrazumeva da se termin 'država' odnosi samo na one sa stolicom u UN".

"To tako tumače i one članice NATO koje nisu priznale državnost Kosova . Dakle, što se tiče Kosova i svih ostalih teritorija, obavezan redosled koraka je prvo UN, pa onda NATO", objašnjavaju sagovornici Danasa u centrali Alijanse.

Što se tiče Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), čiji razvoj i obuka se sprovode pod kontrolom NATO, njihovo pretvaranje u vojsku ne bi trebalo da se dogodi bez saglasnosti Alijanse i detaljnih konsultacija, poručuju u Briselu.

"Moguće je u razgovorima doći do rešenja da BSK postanu oružana armija, a da to bude u skladu s principima svih u NATO. Pa čak i da zemlje poput Španije i Rumunije ne odluče da aktivno, formalno podrže transformaciju BSK u vojsku, do rešenja je moguće doći, samo su potrebni strpljenje i saradnja", rekli su neimenovani zvaničnici Alijanse.

Ministar BSK Agim Čeku je nedavno izjavio da se nada da će Kosovo dobiti svoju vojnu formaciju do juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: