Razmatra se Subotićeva žalba

U Apelacionom sudu u Beogradu počelo je razmatranje žalbi na presudu kojom je Stanko Subotić zvani Cane u odsustvu osuđen na šest godina zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2013.

00:54

Default images

Subotićevi advokati traže ukidanje presude s obzirom na najnovije izmene Krivičinog zakonika, prema kojima Subotić više ne može da odgovara za krivično delo zlopotreba službenog položaja već za zloupotrebu ovlašćenja, jer se krivično delo odnosi na poslovanje njegove privatne firme.

Nakon skoro 20 godina od šverca cigareta za koji se tereti Stanko Subotić zvani Cane, taj slučaj našao se u žalbenoj proceduri. Naime, Apelacioni sud počeo je da razmatra žalbe na presude koje je Viši sud doneo pre 15 meseci.

Podsetimo, presudom Višeg suda u Beogradu od 28.10.2011. godine Stanko Subotić i još 12 osoba osuđeni su na zatvorske kazne zbog šverca cigareta tokom 1995. i 1996. godine, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 22.897.000 DM i 6.415.000 dolara, dok su dve osobe oslobođene tih optužbi. Međutim, svi su oslobođeni optužbi za zločinačko udruživanje, zbog zastarelosti tog krivičnog dela.

Danas i Tužilaštvo i branioci traže ponavljanje suđenja. Tužilac insistira na krivici i Subotića i cele grupe, dok advokat odbrane Borivoje Borović tvrdi da su svi nevini i da se radi o osveti protiv ljudi koji su pripadali nekadašnjem režimu Slobodana Miloševića. Borović dodaje i da će 15. aprila, kada stupi na snagu novi krivični zakonik, sve biti drugačije.

"Prvooptuženi neće imati svojstvo službenog lica, samim tim i ostali optuženi koji se terete da su saizvršioci ili pomagači ili u izvesnoj meri podstrekači za to krivično delo neće imati svojstvo optuženih. Po tom novom zakonu, mislio sam da bi bilo najbolje, a postoji niz zakonskih uslova, da se ukine ova prvostepena presuda", kazao je Borović.

Izmene krivičnog zakonika obuhvataju i ukidanje "zloupotrebe službenog položaja u privatnom preduzeću" i uvođenje "zloupotrebe odgovornog lica".

Stanko Subotić je godinama na poternici, ali samo u Srbiji, jer je ona iz većine zemalja povučena upravo zbog sporne formulacije krivičnog dela. Zbog toga Subotić godinama živi i radi u Ženevi, gde je slobodan čovek.

Subotić je više puta nudio srpskom praovosuđu da dođe ovde, da se pojavi na suđenju i iznese odbranu, ali isključivo ako dobije garancije da neće biti uhapšen kada uđe u zemlju. Međutim, takve garancije nikada nije dobio.

Žalbeni postupak trajaće cele nedelje, nakon čega će sudije na zatvorenoj sednici doneti konačnu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: