DS i DSS traže odlazak Dačića

DS i DSS: Dačić nema kredibilitet i legitimitet da ostane premijer. SPS: Bezuspešni pokušaj Dačićeve diskreditacije.LDP: Vlada oštećena aferom i ne funkcioniše.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.02.2013.

13:07

Default images

Posle saznanja o susretima Ivice Dačića sa članom Šarićevog klana, opozicione DS i DSS ocenjuju da premijer Srbije više nema kredibilitet i legitimitet i da mora odmah da podnese ostavku. U SPS-u tvrde da za tim nema razloga, da je vladajuća kolaicija stabilna, da su rezultati vlade vidljivi i pozitivni.

Portparol DSS-a Petar Petković rekao je na stranačkoj konferenciji za novinare da posle nedvosmislenog otkrića da je imao kontakte sa Šarićevim klanom i zbog svoje politike prema Kosovu i to u jeku borbe protiv korupcije, premijer Dačić zaista mora da podnese ostavku.

On kaže da je ovim ugled zemlje najozbiljnije urušen i da posle ovakvih otkrića premijer Dačić "nema više nikakav legitimitet da vodi zemlju i da zastupa njene interese".
Foto: Fonet, arhiva
"Ivica Dačić mora što pre da podnese ostavku, jer to je najbolje za državu Srbiju i ne sme više da je drži kao svog taoca da bi koji dan više ostao na vlasti", rekao je Petković.

Petković je podsetio da je premijer ranije govorio da će biti uhapšen svako onaj ko je imao bilo kakav kontakt sa Šarićevom grupom, a da se sada ispostavlja da su najbliži njegovi saradnici kao i on sam ostvarivali te kontakte.

On je podsetio da je DSS i ranije tražila da Dačić podnese ostavku zbog sprovođenja "briselskih sporazuma", razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, uspostavljanja granice sa južnom pokrajinom i što je ugovorio carine, kao i zbog uspostavljanja oficira za vezu.

"Dačić vodi potpuno pogubnu politiku kada je reč o očuvanju državnih i nacionalnih interesa", zaključio je Petković.

Dačićevu ostavku traži DS jer kako kaže šef poslaničke grupe demokrata Borislav Stefanović, Dačić nema kredibilitet da ostane na mestu premijera.

Stefanović ocenjuje da će ove godine biti prevremenih izbora, bez obzira na pokušaj smirivanja tla u vladajućoj koaliciji. On kaže da će izbora biti jer niko nije odgovorio na osnovno i suštinsko puitanje - šta je minstar policije Dačić, sadašnji premijer, razgovarao sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića i zašto se oni sastaju i kakva je priroda tog prijateljstva.

"Teško može jedan deo vlade da vodi borbu protiv kriminala i korupcije a drugi da govori 'jeste sastajali smo se sa Radulovićem, pa šta, a pitajte DS zašto oni sada to kažu'. Kada je neko u problemu u kakvom su oni prvo što će uvek da urade je da kao i do sada kažu - DS je kriva. Znate šta, gospodo, veliku čast nam dajete ali vašom nervozom samo potvrdjujete da uskoro imamo izbore", kazao je Stefanović.
Foto: Beta, Arhiva
Povodom navoda da DS pokreće temu Dačića i njegovih kontakata sa Radulovićem, Stefanović je kazao da se sada stvara atmosfera da je
opozicija kriva za sve i istakao da DS nije tužilaštvo i nije BIA, da su informacije o kontaktu Dačića i Radulovića došle iz tužilastva i policije i da se DS ne bavi doturanjem informacija.


"Nismo mi obaveštajno čvorište. Mi smo politička partija. Državni organi sprovode svoje radnje i njih bi trebalo pitati šta im je još trebalo da se eventualno nova saznanja prikupe ili ne da bi se napravio jak slučaj pred sudom", kazao je Stefanović i dodao da se sada stvara klima da je opozicija kriva za sve i da je to pokazatelj duboke krize ove vlasti.

Prema njegovim rečima, DS podržava borbu protiv kriminala i korupcije i traži da se ona sprovede u svim pravcima, da dobije pravosudnu završnicu i da se vide odgovori na neka potpuno legitimna pitanja koja se postavljaju u javnosti.

"Smatramo da su ljudi profesionalno radili svoj posao, da su istrage složena stvar, da treba sve dokazati. Vučić to najbolje zna. Slušali smo pažljivo šta je govorio - očekujemo da odgovaraju svi, bez obzira kako se zovu, da citiram. Ali ako se to desi, a desiće se, po najavama, vlade biti neće", rekao je Stefanović.

Na pitanje kako je DS ušla u vladu sa Dačićevom Socijalističkom partijom Srbije 2008. godine s obzirom na kontakte Dačića i Radulovića, Stefanović je odgovorio da je vlada sastavljena u julu 2008. godine, a da su kontakti Dačića i Radulovića bili u decembru te godine.

"Koliko sam ja razumemo premijera, informacije su iz decembra 2008. Dakle, kako smo saznali informaciju u decembru a vlada je napravljena u julu. To je nelogičnost. Ako smo sa nekim napravili vladu ušli smo u neka saznaja, ne mi kao stranke, nego držvani organi. Kako može neko da kaže to ste znali pa ste napravili vladu šest meseci pre dogadjaja, potpuna nelogičnost", rekao je Sefanović.

"Nije stvar partijske politike. Državni organi sprovode istrage. Nemam šta da dodam objašnjenju Mikija Rakića, sve drugo je političko nagadjanje, politikanstvo, pokusaj izbegavanja odgovornosti. Istrage se sprovode, potrebno je pribaviti što više elemenata. Ako se neki elementi zbog atraktivnosti ili političke dobiti objave ranije, onda to, čini mi se, ide u korist onih koji pokušavaju da izbegnu pravdu", naveo je Stefanović.

SPS odgovara: Nema razloga da Dačić ode

Iz Dačićeve stranke, SPS-a, međutim odgovaraju da ne postoji nijedan razlog da se premijer Srbije Ivica Dačić povuče sa funkcije na kojoj se nalazi.

"Ovo je još jedan u nizu bezuspešnih pokušaja da se naruši kredibilitet i ugled premijera i vlade Srbije, ali zemlja ima jasan pravac i vlada nastavlja uspešno da realizuje ciljeve i postoji stabilnost unutar vladajuće koalicije", rekao je poslanik SPS Đorđe Milićević i poručio da se radi o još jednom u nizu bezuspešnih pokušaja da se uruši kredibilitet vlade i premijera, ali da je vlada stabilna.

Milićević novinarima u parlamentu odgovarajuci na pitanja da li poslednja dešavanja u vezi sa navodnim kontaktima sa klanom Darka Šarić mogu da ugroze vladu. Odgovarajući na pitanje o kredibilitetu premijera da i dalje vodi vladu, Milićević je rekao da su rezultati rada vlade u prethodnom periodu vidljivi, prezponatljivi i pozitivni i da su dovoljan argument kada je reč o tome da li Dačih ima kredibilitet da bude premijer.

"Ne postoji nijedan razlog da se Dačić povuče sa funkcije na kojoj se nalazi, rezultati vlade su vidljivi, prepznatljivi i pozitivni", rekao je Milićević i dodao da u ovom trenutku ne može ni da potvrdi niti da demantuje da li je tokom vikenda bilo kontakata izmedju Dačića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

On je podsetio da je o "slučaju Šarić" Dačić govorio na konferenciji za novinare pre dva dana i da su njegove reči jasne i precizne i da su to argumenti i činjenice.

Poslanik SPS je još jednom podvukao da se radi o bezuspešnim pokušajima da se diskredituje premijer Srbije i vlada, ali da vlada nastavlja uspešno da radi i da postoji jedinstvo, stabilnost.

LDP: Vlada ne funkcioniše normalno

Poslanik LDP-a Bojan Đurić izjavio je da je Ivica Dačić diskreditovan i nema kredibilitet da ostane premijer Srbije i da su on i Vlada toliko oštećeni skandalom "Šarić" da više ne mogu normalno da funkionišu, pa su novi izbori rešenje za tu situaciju.

"Bez obzira kakav bio epilog, vlada koja je ovoliko oštećena skandalom, premijer koji je diskreditovan, ne mogu imati nikakvu poziciju ili kredibilitet koji bi obezbedio normalno funkcionisanje. Svaki naredni potez tumačio bi se kao rezultat ucene ili kao rezultat izazova sa kojima je u ovom trenutku suočen", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da je očigledno da je Dačić proizvod sistema koji je funkcionisao proteklih pet godina pod rukovodstvom Demokratske stranke, a sada pod rukovodstvom Srpske napredne stranke.

Povodom kontakta Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića, Đurić je naveo da je sve što se dešava proteklih dana "prljavi politički model koji u Srbiji funkcioniše 20 godina".

Đurić smatra da će bez uredjenih institucija Srbija doveka imati takvu situaciju i rasprave o tome da li je neko nešto znao pre pet godina ili je saznao juče.

"Izlaz iz ovakvih stvari mora biti uredjenje insititucija i novi izbori koji bi omogućili da se posle tih izbora ovakve stvari više ne dešavaju. Sve dok raspravljamo o tome gde su pravi ili skriveni centri moći mi ćemo zapravo živeti u nekoj vrsti parapolicijske močvare", naveo je Đurić.

On je dodao da su to suviše ozbiljne stvari da bi se o njima razgovaralo na nivou vlasti i opozicije i da je bitno da se ta situacija razreši pre izbora.

"Ako bismo ovako otišli na izbore onda bismo u izbornoj kampanji imali priču o transkriptima, rukopisima ili nekim sličnim podmetnutim ili stvarnim aferama, a rezultat bi na kraju bio da bi se političke partije ponovo dogovarale i u sefu ili ispod ili iznad stola bi držale neke nove transkripte", rekao je Đurić.

On je kazao da bi sve slučajeve trebalo raspraviti na sudu i da će računi za ponašanje vlasti ili DS vrlo brzo doći na naplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: