"Srbija i Turska imaju istu viziju"

Premijer Ivica Dačić i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu saglasni da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja. Dačić pozvao Tursku na uzdržanost oko KiM.

Izvor: Beta

Petak, 01.02.2013.

00:16

Default images

Davutoglu se ranije danas sastao i s ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Dačić je poručio da je političko pozicioniranje Turske od velikog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, dok je Davutoglu ocenio da je Srbija ključna država na Balkanu i podržao reforme u Srbiji, kao i nastojanje da se mirnim putem i dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja.

Dačić i Davutoglu potvrdili su da će ove godine u Beogradu biti održan samit dveju vlada, od kojeg se očekuje da unapredi bilateralne odnose između Srbije i Turske, posebno u oblasti privredne saradnje, gde je cilj da se bilateralna robna razmena udvostruči i dostigne nivo od milijardu evra godišnje.

Unapređenje ekonomskih odnosa je prioritet, a cilj da se robna razmena između dve zemlje udvostruči i dođe na nivo od milijardu evra godišnje, rečeno je na sastanku Dačića i Davutoglua.

Pre razgovora s Dačićem, šef turske diplomatije razgovarao je s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, a nakon tog sastanka je rečeno da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način.

Dvojica šefova diplomatija su posle sastanka potpisala sporazum o zapošljavanju osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava. Davutoglu je dodao da će Srbija na tom planu nastaviti da bude centralni strateški akter.

Šef turske diplomatije je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa srpskim kolegom, rekao da je u Beogradu na pripremama predstojeće posete predsednika Tomislava Nikolića Turskoj, ali da je tu da bi preneo poruku prijateljstva i partnerstva.

Mrkić je rekao da su on i Davutoglu imali "otvoren i srdačan razgovor kakav se i inače odvija među prijateljima" i dodao da su glavne teme razgovora bile unapređenje stabilnosti u regionu, unapređenje ekonomske saradnje kao i dijalog Beograda i Prištine, koji je u toku.
Foto: Beta
Ministri su se saglasili da je ekonomska saradnja između dve zemlje dobra, ali da se ona može znatno poboljšati.

Davutoglu je istakao da je dobro što će Nikolić tokom posete Turskoj razgovarati i s turskim biznismenima i dodao da njegova zemlja ohrabruje poslovne ljude da što više ulažu u Srbiju.

Davutoglu je rekao da njegova zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i da je na usluzi ukoliko može na bilo koji način da doprinese tom procesu.

Iskoristivši priliku da napomene da je Beograd jedna od njegovih "najomiljenijih destinacija", Davutoglu je rekao da je Srbija strateški partner njegove zemlje u regionu, Evropi i u međunarodnoj areni.

Ministri Sulejman Ugljanin i Ahmet Davutoglu ocenili su potom da je ekonomska saradnja dve zemlje na dobrim osnovama, ali da ima još puno prostora i mogućnosti da se unapredi.

Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, posebno je istakao potrebu ulaganja u 46 opština u Srbiji koje spadaju u nerazvijena područja, pri čemu bi zapošljavanje ljudi bio glavni cilj, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodaje se da je bilo reči i o drugim vrstama saradnje, a posebna pažnja posvećena je položaju Bošnjaka u Srbiji.

Davutoglu je došao u Beograd tokom priprema za predstojeću posetu predsednika Nikolića Turskoj, javlja Anadolija. Pozivajući se na saopštenje turskog ministarstva spoljnih poslova, Anadolija navodi da je Nikolićeva poseta Turskoj planirana za naredni ponedeljak i utorak.

U saopštenju se ističe da su dobrosusedski odnosi sa zemljama Balkana izuzetno važni za Ankaru, koja Srbiju doživljava kao jednog od "ključnih aktera za mir i stabilnost regiona". Davutoglu će takođe, dodaje Anadolija, posetiti Bajrakli džamiju u Beogradu.

Iako je susret s Nikolićem bio najavljen, Pres služba predsednika Republike je, u međuvremenu, saopštila da se taj susret otkazuje iz tehničkih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: