Keri se oprostio od Senata

Budući američki državni sekretar Džon Keri održao je danas oproštajni govor u Senatu, koji napušta posle skoro 30 godina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

23:53

Default images

On je pozvao kolege iz obe partije, demokratske i republikanske, da zajednički rade na zakonskim predlozima.

Senatoru Keriju, koji je predstavljao Masačusets u Gornjem domu Kongresa od 1985. godine, juče je, sa 94 prema tri glasa, potvrđen izbor za novog šefa Stejt departmenta.

Tokom svog govora, u kome je često pokazivao emocije, Keri se našalio da su ga jučerašnjim izborom senatori konačno izbacili iz svog zdanja.

"Pet puta su birači u Masačusetsu glasali i slali me u Senat. Juče ste me izbacili. Pokušao sam i sam da odem 2004. godine, ali nisam pobedio na predsedničkim izborima i vratio sam se", kazao je on i dalje u šaljivom tonu.

Keri je rekao da, i pored toga što istraživanja pokazuju da građani SAD ne veruju mnogo u rad Senata, i čestih partijskih sukoba, ta institucija i dalje ima važnu ulogu.

On je pozvao senatore da zajedno rade, ocenivši da, ako budu gledali samo lične ambicije, država će biti na gubitku, posebno pomenuvši zastoj u usvajanju zakona o budžetu i ekonomskim zakonima.

Budući državni sekretar se prisetio i svog prvog dolaska u Senat pre 42 godine, tada ne kao senatora, već kao veterana iz Vijetnama, koji je svedočio pred Odborom za spoljne odnose.

"Tada sam prvi put ušao u Senat, ne izborom, već da govorim. Prošle nedelje sam poslednji put predsedavao tom odboru. Krug je zatvoren", zaključio je Keri.

On je podsetio i na svoje dugogodišnje prijateljstvo sa senatorom iz Arizone Džonom Mekejnom, s kojim se zna još iz Vijetnama, gde je njegov republikanski kolega dugo godina bio u zarobljeništvu.

"Kada posetite ćeliju u zatvoru Hanoj Hilton, gde je on bio, i tamo budete zajedno, onda nalaženje zajedničkih rešenja ovde kod kuće uopšte nije teško", naglasio je Keri.

Dosadašnjoj državnoj sekretarki Hilari Klinton sutra prestaje mandat, a spekuliše se da bi ona političku karijeru mogla da nastavi predsedničkom kandidaturom 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: