Najveća popularnost Obame do sada

Popularnost koju uživa američki predsednik Barak Obama dostigla je 60 odsto, najviše otkako je došao na čelo Sjedinjenih Američkih Država pre četiri godine.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

21:49

Default images

Rezutati istraživanja koje su sproveli televizija ABC i list "Vašington post" objavljeni su danas, tek nešto više od nedelju dana pošto je predsednik zvanično položio zakletvu na početku još jednog mandata, čemu je prisustvovalo milion ljudi u Vašingtonu, a više miliona širom SAD.

Obama je sada za 10 odsto popularniji nego letos, kada je vodio žustru predsedničku trku protiv republikanskog protivkandidata Mita Romnija, prenosi AFP.

Anketari smatraju da je za skok Obamine popularnosti zaslužno njegovo obraćanje prilikom inaguracije.

U govoru koji je održao tom prilikom, Obama se založio za liberalnu agendu koja podrazumeva akciju tokom njegovog drugog mandata, i to, između ostalog, na polju reforme zakona o oružju, gej prava i očuvanja prirodne sredine.

Međutim, iako anketa pokazuje da Obama uživa široku podršku naroda, utvrđeno je i da je njegova popularnost neznatno manja u poređenju sa stepenom popularnosti koji su uživali drugi reizabrani američki predsednici, kao što su Bil Klinton i Ronald Regan, na početku svog drugog mandata.

Ipak, Obama je na početku drugog mandata popularniji nego što je to bio njegov prethodnik Džordž V. Buš kada je bio ponovo izabran na čelo SAD.

Francuska agencija podseća da je Obama najpopularniji bio u prvim danima svog prvog predsedničkog mandata, u januaru 2009. godine, kada je uživao naklonost 79 odsto Amerikanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: