Hag: Svedok o granatiranju Sarajeva

Svaka granatu koja je 1994-95. pala na urbani deo Sarajeva međunarodne snage su smatrale napadom na civile, jer nisu znale raspored Armije BiH u gradu.

Izvor: Beta

Sreda, 30.01.2013.

19:36

Default images

To je na suđenju Ratku Mladiću u Haškom tribunalu izjavio bivši visoki oficir Unprofora iz Francuske. Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, zaštićeni svedok RM-120 ostao je, medjutim, pri iskazu da je Vojska Republike Srpske artiljerijom i snajperima namerno napadala civile da bi ih "terorisala".

Svedok je time potvrdio navode optužnice koja generala Mladića (69) tereti, izmedju ostalog, za terorisanje stanovništva u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Na pitanje branioca Lukića da li je Unprofor "svaki put kada je pala granata" smatrao da je to "gadjanje civila", zato što nije znao gde su rasporedjene jedinice Prvog korpusa Armije BiH, RM-120 je odgovorio: "To je tačno".

"Vi kažete da su vlasti bosanskih Srba namerno sprovodile teror vatrom na nevine stanovnike. Da li je tačno da Unprofor nije znao za raspored i snagu muslimanskih snaga u Sarajevu", pitao je Mladićev advokat.

Svedok je odgovorio da je Unprofor imao naredjenje da se "postavi izmedju zaraćenih strana i omogući stanovništvu da živi". Raspored snaga nije bila glavna preokupacija snaga UN, rekao je.

Na sugestiju Mladićeve odbrane da je Prvi korpus ABiH pokrivao "ceo grad Sarajevo", svedok je uzvratio da Unprofor to "nije znao".

Pozvan od predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da pojasni svoje odgovore, RM-120 je kazao: "Ne mogu da kažem da je svaki put stanovništvo bilo meta, s namerom ubijanja, ali je opšti stav bio da se stanovništvo teroriše".

Svedok je izjavio i da je "nužno" došlo do mešanja "stanovništva koje je svuda bilo prisutno" i snaga ABiH u gradu. Potvrdio je i da je ABiH svoje položaje smeštala u blizini Unprofora.

Citirajući izjavu RM-120 da je general Mladić naredio komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću da Sarajevo drži pod pritiskom i nad stanovništvom "sprovodi teror i ubija" civile, branilac Lukić je tvrdio da svedok "nagadja", budući da za tu tvrdnju nema dokaza.

Francuski oficir je, na to, pomenuo "veliki broj ranjenih i poginulih u gradu", a potom je zatražio da odgovori na zatvorenoj sednici, zbog zaštite njegovog identiteta.

Upitan da li su i muslimanske snage otvarale vatru iz teškog oružja iz Sarajeva, uprkos zabrani, RM-120 rekao je da za to nije imao dokaza, ali da nije sumnjao da se to dogadja.

Na sugestiju branioca Lukića da su "muslimanske vlasti pogoršavale život u Sarajevu" i "prikazivale stanje gorim nego što jeste", odbijajući, izmedju ostalog, da se uspostave sistemi za snabdevanje strujom i vodom, svedok je odgovorio da je to bilo "predmet zabrinutosti" Unprofora.

Dokazni postupak protiv generala Mladića tužioci će nastaviti sutra.

Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: