Agencija pooštrava svoj rad

Agencija za borbu protiv korupcije predlaže izmene zakona o toj agenciji kako bi se povećala efikasnost njenog rada i unapredilo sprovođenje izrečenih mera.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

19:56

Default images

Direktorka Agencije Tatjana Babić je danas saopštila da će ti predlozi, utvrđeni na sednici Odbora Agencije, biti upućeni Ministarstvu pravde, kao ovlašćenom predlagaču. Direktorka Agencije rekla je novinarima da su predložena "stroža i jasnija pravila odgovornosti funkcionera, kao i organa koji ih biraju, imenuju i postavljaju na javne funkcije".

Ona je istakla i da ima stvari zbog kojih ne treba menjati zakon, već praksu: "Reč je o dostupnosti podataka o iznosu štednje koju funkcioneri imaju u bankama. Taj podatak u praksi nije bio dostupan javnosti. Zaključili smo da treba menjati praksu i da nema zakonskog opravdanaj da taj podatak bude tajan".

Obrazlažući predložene izmene zakona, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Slobodan Beljanski naveo je da su predložene izmene 50 od 80 članova zakona.

Tako se predlaže da se ustanovi novo krivično delo: neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje troškova izborne kampanje.

Odbor Agencije predlaže i uvodjenje prekršaja iz te oblasti, kao i to da agencija bude ovlašaćeni pokretač prekršajnih postupaka.

Produžio bi se i rok zastarelosti za prekršaje predvidjen zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Bila bi proširena obaveza prijavljivanja imovine i prihoda na sve krvne srodnike javnog funkcionera u prvoj liniji koji s njim žive u istom porodičnom domaćinstvu.

Obaveza dostavljanja dokumenata i informacija Agenciji proširila bi se i na banke, finansijske organizacije i privredna društva.

Jedna od predloloženih izmena je da prestanak neke funkcije ne bude prepušten volji organa koji je funkcionera izabrao, već bi funkcija prestala i ako nadležni organ nije doneo odluku o tome u roku od osam dana.

Uz to, predlaze Agencija, za funkciju ne bi mogao da bude predložen neko kome je ona izrekla neku meru.

Smanjila bi se mogućnost za obavljanje više javnih funkcija, jer su izuzeci dopušteni samo zakonom, a ne i nekim drugim propisom.

Funkcioner sa više od tri odsto akcija ili udela u nekom preduzeću, bio bi dužan da prijavi ne samo to, već i učešće tog preduzeća u drugim firmama.

Saopšteno je da je Agencija raspisala konkurs za izbor zamenika svog direktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: