"O Mesarović verovatno 11.februara"

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da će parlament o predlogu VSS o prestanku funkcije Nati Mesarović najverovatnije raspravljati 11. februara.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.01.2013.

13:13

Default images

On je rekao da će to predložiti na konsultacijama sa šefovima poslaničkih klubova, koje će biti održane naredne sedmice.

“Očekujem da ćemo napraviti dogovor da sledeća sednice, na kojoj bi se mogla naći i ta tačka, bude 11. februara. To će biti moj predlog, videćemo da li ćemo moći da usaglasimo dnevni red”, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li će Mesarovićevoj biti dozvoljeno da govori u parlamentu tom prilikom, odgovorio je da to nije u skladu s Poslovnikom, ali da će se konsultovati i o tom pitanju kako bi se videlo šta se može učiniti.

Stefanović je rekao i da njemu nije stiglo pismo koje je Mesarovićeva uputila predsedniku skupštinskog Odbora za pravosuđe Petru Petroviću i još nekim klubovima.

Upitan da li će predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan (SNS) biti kažnjen zbog javnog komentarisanja rada Mesarovićeve, rekao je da se kao predsednik parlamenta time ne bavi, da to nisu njegove ingerencije i da je to stvar tog odbora.

Skupština Srbije je do prvog radnog dana u martu u periodu vanrednog zasedanja, kada sednice mogu biti sazvane na zahtev trećine poslanika ili Vlade Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je ranije da će parlament najkasnije za desetak dana raspravljati o predlogu VSS o prestanku funkcije Nati Mesarović. On je novinarima u Skupštini Srbiji rekao da bi za tačan datum rasprave trebalo pitati Stefanovića.

On je objasnio da je danas poslat zahtev Vrhovnom kasacionom sudu da se izjasni o predlogu odluke Vrhovnog saveta sudstva o prestanku funkcije Mesarovićevoj, posle čega će se o tome izjasniti i skupštinski Odbor za pravosuđe, a onda i Skupština Srbije.

Petrović je potvrdio da je dobio pismo Mesarovićeve u kome ona iznosi svoje viđenje načina na koji je izabrana i viđenje odluke Vrhovnog saveta sudstva navodeći da se Odbor o njemu neće izjašnjavati, jer to pismo nije stiglo iz nadležnog organa, već je u pitanju lično pismo.

Vrhovni savet sudstva predložio je da Mesarovićevoj prestane funkcija, jer je Ustavni sud Srbije utvrdio da prilikom njenog izbora nisu bile poštovane procedure i Ustav. Nata Mesarović je predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je, povodom pisma Nate Mesarović, da je njegov stav da Skupština Srbije treba da reaguje na osnovu uputa zvaničnih organa, a ne po privatnim dopisima.

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić rekao je da će stav o razrešenju Nate Mesarović SPS zauzeti kada se taj predlog bude našao na dnevnom redu parlamenta, ali da će ono što bude stav vlade i vladajuće koalicije, biti i stav SPS.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka neće podržati inicijativu SNS za smenu Mesarovićeve. On je ocenio da je Nata Mesarović žrtva nesposobnosti DS da reformiše zemlju, kao i brutalnosti SNS-a, "koja nas svodi na Srbiju u kojoj će život uređivati radne grupe koje hapse".

Prema njegovim rečima, Nata Mesarović nije bila samo predsednica sudskog veća koje je sudilo ubicama premijera Zorana Đinđića, već i "simbol srpskog pravosuđa".

Mesarović: Nisam komentarisala odluku Ustavnog suda

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović saopštila je da se nije bavila Ustavnim sudom u dopisu koji je Narodnoj skupštini uputila povodom odlučivanja o njenoj smeni niti je negirala odluku tog suda u kojoj se navodi da je član zakona po kojem je izabrana suprotan Ustavu.

Kako se navodi u izjavi dostavljenoj medijima, Mesarovićeva je istakla da nije komentarisala odluku suda, već je u dopisu parlamentu na dva mesta pomenula.

Tada je, kako ističe, navela da odluka Ustavnog suda ne predstavlja druge razloge iz Zakona o sudijama za prestanak funkcije predsednika VS S, kao i da odredba Zakona o sudijama, koja je utvrđena neustavnom, nije bila pravni osnov za donošenje odluke o njenom izboru.

Mesarovićeva je objasnila i da u dopisu nije navela da VSS nije mogao da predloži njeno razrešenje, već da je osporila samo pravni osnov na koji se VS S pozvao u svom predlogu Narodnoj skupštini da donese odluku o prestanku funkcije predsednika VSS.

Ona je istakla da ni u jednoj rečenici nije rekla da odluka Ustavnog suda nije bitna i navela da je izrazila uverenje da će se o prestanku funkcije predsednika VSS odlučiti saglasno Ustavu i zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: