"Nikad manja podrška ulasku u EU"

Podrška građana Srbije ulasku zemlje u Evropsku uniju pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto, saznaje Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2013.

23:31

Default images

Istraživanje koje je u decembru prošle godine urađeno za potrebe Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije pokazuje da je u drugoj polovini 2012. došlo do daljeg značajnog pada evroentuzijazma, i to u odnosu na jun za čitavih osam odsto.

Ovo istraživanje će biti predstavljeno javnosti u četvrtak, 31. januara, piše Danas.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, potvrđuje podatak do kojeg je došao Danas i ukazuje da se zemlja nalazi u apsurdnoj situaciji.

„Sve parlamentarne stranke, osim DSS, su za evropske integracije zemlje, a podrška tim integracijama pala je na 41 odsto. Taj podatak govori da 59 odsto građana ne veruje da će Srbija čak ni za deset ili 15 godina ući u EU, jer joj to niko ne garantuje“, objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, uzrok tako maloj podršci je situacija oko Kosova i neizvestan datum za početak pregovora o pristupanju.

„Ovdašnja javnost oseća da Uniji ne treba Srbija sa svojim problemima i zato ne veruje da će do skorog i izvesnog ulaska u nju doći. Evropropaganda je zatajila. Sada umesto krilatice Evropa nema alternativu imamo poruke da Srbija neće moći da preživi bez Evrope. Uz to, kada je reč o Kosovu, strane diplomate dolaze i govore da ustupci koje je Srbija napravila nisu dovoljni i da treba još da ih bude“, navodi za Danas Simić.

On dodaje da bi ovakva situacija mogla da izazove probleme ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora do kraja godine.

„To bi moglo da sruši kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahteva EU i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu. Sada kada su naprednjaci i socijalisti zamenili uloge s demokratama, ako Srbije ne dobije taj datum, to bi moglo da dovede do vanrednih izbora zbog kojih je Srbija u integracijama izgubila celu prošlu godinu“, upozorava Simić.

Prema prethodnom istraživanju Kancelarije za evropske integracije sredinom 2012, za ulazak Srbije u EU glasalo bi 49 odsto građana, dok bi protiv bilo 25 odsto, podseća ovaj list.

Istraživanja o mišljenju građana Srbije o evropskim integracijama obavljaju se od septembra 2002, kada se za ulazak države u EU izjasnilo 68 odsto ispitanika, a 13 odsto je bilo protiv.

Najveću podršku EU je u Srbiji imala u decembru 2003, kada se u prilog pridruživanju izjasnilo 72 odsto građana, a samo osam odsto je bilo protiv. Narednih godina podrška polako opada, u septembru 2004. „za“ je bilo 71 odsto, a protiv 12 procenata, a godinu dana kasnije „za“ je 64 odsto, a protiv 12 odsto ispitanika. Od septembra 2006. do juna 2007. podrška je na istom nivou od 69 procenata, ali u istom periodu raste broj onih koji su protiv ulaska Srbije u EU - sa 12 odsto, koliko je bilo u septembru 2006, na 15 procenata u junu 2007.

Istraživanje urađeno u maju 2008, nekoliko meseci posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru te godine, pokazuje da bi ulazak u EU podržalo 67 odsto građana, dok je protiv 12 procenata. U decembru iste godine podrška pada za šest odsto, na 61, a protiv glasa 13 odsto ispitanika.

U maju 2009. podrška je na istom nivou kao i u maju 2008, dok se povećava broj onih koji ne bi glasali za ulazak Srbije u EU i to na 17 odsto. Od decembra 2009. do juna 2010. situacija je gotovo ista - za je 65 odsto, a protiv integracija je 15 procenata ispitanika.

Od decembra 2010. primetan je pad podrške i porast onih koji ne podržavaju integracije. U tom trenutku za ulazak Srbije u EU bi glasalo 57 odsto, a protiv 18 odsto građana. Naredne godine u junu „za“ bi glasalo 53 odsto, a protiv 24 odsto. U decembru 2011. protivljenje ulasku Srbije u EU je najviše, čak 28 odsto, dok je „za“ 51 odsto ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: