Kako je u Dobrosinu formirana OVPMB

Na današnji dan 2000. godine, u selu Dobrosin nedaleko od Bujanovca, formirana je ilegalna formacija Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Izvor: B92

Subota, 26.01.2013.

20:34

Default images

Dobrosin se nalazi 16 kilometara zapadno od Bujanovca, i obodom ovog sela prolazi administrativna linija sa Kosovom.

Svedok formiranja ovih jedinica bio je Jonuz Musliu, predsednik Pokreta za demokrataski progres (PDP), koji je nekoliko dana kasnije postavljen na mesto političkog komesara OVPMB.

Musliu za B92 kaže da se tog popodneva, na jednoj ledini pored Dobrosina, okupilo oko 200 naoružanih, uglavnom mlađih ljudi, obučenih u crne uniforme, sa crveno-crno-žutim oznakama OVPMB na kapama.

„U stroju su bili mladići iz Dobrosina i okoline, koji su pred zastavom OVPMB položili zakletvu, i nekoliko desetina nas starijih koji smo rođeni u Preševskoj dolini, a već smo pripadali Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK). Mi smo tu došli da formiramo vojsku i da pomognemo njenu organizaciju“, kaže Musliu.

On se priseća da je neposredni povod za formiranje OVPMB bila akcija srpske policije u selu Dobrosin i okolini, u kojoj su na „kukavički“ način ubijena dvojica meštana, dobri i čestiti ljudi koji su otišli u šumu da traktorom doteraju drva.

„U prepodnevnim satima 25. januara, na izlazu iz šume pored sela, na putu koji vodi prema selu Lučane, srpska policija je ubila meštane iz Dobrosina, braću Isu i Šaipa Šaćiria. To je kod nas izazvalo gnev, tako da smo reagovali formiranjem vojske, jer smo taj čin već bili dogovorili i pripremili“, kaže Musliu. Srpski izvori su sutradan saopštili da su „ubijena dvojica terorista iz sela Dobrosin“, a albanski da su „srpske policijske snage ubile braću Isu i Šaipa Šaćirija, dok su svojoj kući, traktorom, dovozili drva iz šume“.

Vest o formiranju OVPMB srpskim medijima je, početkom februara u bujanovačkom Press centru, saopštio Riza Halimi, tadašnji predsednik Skupštine opštine Preševo.

„Bio sam na sahrani braće Ise i Šaipa Šaćiri u selu Dobrosin. Oni su sahranjeni uz prisustvo jedne vojne formacije koja se zove Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca. U stroju je bilo oko 150 mladića u crnim uniformama, sa oružjem“, rekao je tada Halimi.

Danas se, povodom godišnjice formiranja OVPMB, saopštenjem oglasio Pokret za demokratski progres, koje je potpisao predsednik Jonuz Musliu.

„Za ovih 13 godina bilo je toliko političkih dogovora, sporazuma, stavova, izjava, platformi i deklaracija, ali mi nismo uspeli da ti naši stavovi dopru do ušiju i očiju režima u Beogradu, što znači da nismo ispunili ideale za koje su naši heroji i mučenici ispisali svoje živote zlatnim slovima na oltaru slobode“, stoji između ostalog u ovom saopštenju.

Ova paravojna formacija je rasformirana posle 17 meseci - 31. maja 2001. godine, a već sutradan, 1. juna okončan je sukob srpskih Kopnenih snaga bezbednosti (vojske i policije) sa albanskim ekstremistima okupljenim u OVPMB.

OVPMB je rasformirana i položila oružje na osnovu Izjave o demilitarizaciji koju albanska strana naziva „Končuljski sporazum“ i na koji se i danas često poziva.

Englesku varijantu Izjave, u selu Končulj kod Bujanovca, u ime OVPMB, 20. maja 2001. godine potpisali su komandant Šefćet Musliu, njegov zamenik Mustafa Šaćiri i šef albanskog pregovaračkog tima Ridvan Ćazimi (komandant Leši).

U ime međunarodnih snaga potpis na Izjavu o demilitarizaciji, u svojstvu svedoka, stavio je kanadski diplomata Šon Saliven, šef Kancelarije NATO u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: