Albanci s juga neće bojkotovati BG

Albanski političari s juga Srbije jedinstveni su u stavu da neće bojkotovati srpske državne institucije zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, piše "Danas".

Izvor: Danas

Petak, 25.01.2013.

23:23

Default images

Kako navode, kriza u funkcionisanju lokalne samouprave u Preševu i eventualni vanredni lokalni izbori mogli bi samo dodatno da pogoršaju celokupnu situaciju i nanesu političku štetu pre svega onim partijama koje ne bi prošle cenzus.

Sedam predstavnika političkih partija Albanaca iz Preševa i Bujanovca neće u subotu razgovarati niti doneti odluku o zahtevima koji će predstavljati osnovu razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, a uz posredovanje OEBS u vezi sa vraćanjem i novom lokacijom za sporni spomenik poginulim pripadnicima OVPBM.

"Neće biti važnih promena zahteva u odnosu na one koje smo doneli na sednici prošle nedelje nakon uklanjanja spomen-obeležja od strane Žandarmerije. O tome se neće danas odlučivati", kaže za "Danas" lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani.

On navodi da će se "proces legalizacije spornog spomenika uraditi u skladu sa zakonskom procedurom i preporukom predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovića" i dodaje da bi problem mogao da nastane oko određivanja lokacije gde staviti spomenik, jer ne postoji jedinstvo unutar albanskog političkog korpusa i dela organizacija civilnog društva.

"Cilj je da kroz dijalog, čija je posledica uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM, u dijalogu sa vlastima u Beogradu pronađemo rešenje i za probleme u ekonomiji, obrazovanju, korišćenju jezika i nacionalnih simbola, kao i poštovanju ljudskih prava", navodi Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca.

Za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galipa Bećirija sasvim je normalno što su po ovako "osetljivom pitanju predstavnici političkih partija Albanaca pokazali različite stavove pa i neslaganje oko zajedničkog nastupa".

"Bez obzira na sve to, dijalog sa Beogradom mora nam pomoći da relaksiramo odnose i u tom smislu mislim da ćemo postići kompromis oko naših stavova, ali to očekujemo i od druge strane. Kompromis je mogao da bude rešenje i pre nego što smo dopali u ovu situaciju, koja je imala i refleksije u rušenju srpskih grobalja na Kosovu", naveo je Bećiri i dodao da će "Beograd sada teže no ikada povratiti poverenje Albanaca u državu i njene institucije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: