Malo se šalio o monarhiji

Savetnik predsednika Oliver Antić smatra da nije sporna izjava da Nikolić "priprema teren da jednog dana dođe do monarhije", jer se "malo šalio sa premijerom".

Izvor: Danas

Četvrtak, 24.01.2013.

08:12

Default images

"Pitanje obnove monarhije u Srbiji je stvar referenduma i volje naroda, kao što je rekao premijer Dačić. Treba imati u vidu kontekst u kome su posle prenosa posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog date izjave o mogućnosti obnove monarhije", kazao je Oliver Antić za Danas i dodao:

"Opustili smo se pošto se sve lepo završilo i iz Srbije u ceo svet otišla lepa slika da je ovo civilizovana država, pa je bilo i malo šale između mene i premijera“, kaže Antić.

On napominje da se "šaljiv ton na ovu temu zadržao i posle susreta s novinarima, pa je na premijerovu konstataciju da, kao predsednik Vlade, ne brine, podsetio da obnova monarhije znači i promenu Ustava i nove izbore, posle kojih Dačić više ne bio bio premijer". On smatra i da približavanje aktuelne vlasti Karađorđevićima "popravlja sliku Srbije u međunarodnoj zajednici".

"Danas" piše i da u Predsedništvu Srbije juče nisu želeli da za taj list komentarišu izjave savetnika Tomislava Nikolića o tome da želi monarhiju i povratak kralja. U vladajućoj koaliciji pak ističu da Srbiju opterećuju mnogo važniji problemi.

Dijana Vukomanović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije, kaže za "Danas" da je "prema izjavi Antića i Nikolić, kao i mi socijalisti, republikanac".

"Osim ceremonijalnog premeštanja posmrtnih ostataka Petra Drugog Karađorđevića, u vladajućoj koaliciji nema naznaka da bi iko mogao da menja državno uređenje Srbije u pravcu monarhije. Monarhija u Srbiji je deo istorijske tradicije i ne može da bude realan politički projekat", komentariše Vukomanovićeva.

Prema njenim rečima: "Teško da bi građani Srbije danas prihvatili ideju da njima vlada jedna porodica, pa bila ona i kraljevska“. „Dakle, Srbija će ostati i republika i parlamentarna demokratija", ukazuje Dijana Vukomanović.

Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, kaže za "Danas" da je SDPS za republikanski oblik vladavine i da "misli da je to većinsko raspoloženje građana". "U ovom trenutku imamo daleko važnija posla, i, nažalost, mnogo veće probleme od pitanja da li smo za monarhiju ili za republiku. Naprosto, to sada nije tema", ocenjuje Ljajić.

S druge strane, opozicione stranke su mnogo kritičnije prema kontroverznom javnom nastupu savetnika predsednika Republike.

Nada Kolundžija, poslanica DS u Narodnoj skupštini, kaže za "Danas" da je izjava Olivera Antića protivustavna, jer je Srbija republika. Kako dodaje, ukoliko predsednik radi na uspostavljanju monarhije, kako tvrdi njegov savetnik, obojica ruše ustavni poredak Srbije.

"Tomislav Nikolić je predsednik Republike, što njegov saradnik očito ne shvata. Zato je najmanje što Nikolić može da uradi jeste da se ogradi od ove izjave i odrekne saradnika koji poziva na kršenje Ustava", naglašava Kolundžija.

Bojan Đurić, poslanik LDP, ukazuje na to da: "Kao što je nekad bio vatreni komunista, pa radikal republikanac, tako je danas Antić monarhista. Čovek ima pravo na konvertitstvo, ali je moralni problem u tome što Antić nije bio nikada iskren, uvek mu je najvažniji motiv bio da bude na liniji vlasti. Danas savetnik, sutra upravnik dvora, Nikolićevog ili bilo kog drugog", ističe Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: