Euleks dao matične knjige Prištini

Euleks je predao 972 overene kopije matičnih knjiga Kosovskoj agenciji za civilnu registraciju. Knjige pokrivaju opštine Lipljan, Obilić i Kosovo Polje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.01.2013.

18:38

Default images

Tereza Dineva iz Euleksove Savetodavne jedinice za unutrašnje poslove izjavila je da će Agencija za civilnu registraciju pomoću overenih kopija moći da uspostavi potpuno poverljiv sistem civilnog registra, jedan zapis - jedna osoba, sa jednim, tačnim identitetom, čime će moći da ispuni potrebe građana Kosova.

Kopije su uručene vršiocu dužnosti izvršnog službenika Kosovske agencije za civilni registar Abedinu Mehmetiju, saopšteno je iz Euleksa.

"Smatramo da je današnje uručenje overenih kopija bitno ne samo za Agenciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, već i za sve građane Kosova, zbog toga što doprinosi stvaranju poverljivog civilnog registra", rekao je Mehmeti.

Ove kopije su izrađene i overene tokom protekla dva meseca, kao deo opširnijeg projekta koji se sprovodi u Nišu, a na kojem rade Euleks i Danski savet za izbeglice, kao i ekipe s Kosova i iz centralne Srbije.

Procenjuje se da se u Srbiji nalazi 12.036 matičnih knjiga. Predaja overenih kopija originalnih matičnih knjiga čini deo dogovora postignutog 2. jula 2011. godine kroz dijalog između Prištine i Beograda, u kojem je posredovala EU.

Euleks je do sada predao više od 1331 overene kopije matičnih knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: