Patrik Mun: FBiH je neodrživa

Američki ambasador Patrik Mun formirao grupu stručnjaka za reformu Federacije Bosne i Hercegovine. Entitet finansijski neodrživ, nefunkcionalan i neefikasan.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

22:56

Default images

Reforma ovog entiteta trebalo bi da stvori jeftiniju i jednostavniju administraciju, objavio je na svom blogu američki diplomata.

Predstavnici Vašingtona i Brisela sve konkretnije ukazuju na finansijsku neodrživost, nefunkcionalnost i neefikasnost Federacije BiH zbog čega traže hitnu promenu uređenja tog entiteta.

Ogromna administracija, politička nestabilnost i stotine miliona maraka duga dovele su Federaciju BiH na korak do bankrota. Ovaj entitet, koji ima 11 vlada, 11 skupština i stotinu ministara, godišnje potroši više od milijardu konvertibilnih maraka.

Grupu stručnjaka čine univerzitetski profesori, pravnici i ostali, a njihov zadatak je da ponude predlog za raspravu o reformi FBiH, na velikoj konferenciji, čije je održavanje planirano za proleće. Američki diplomata je objasnio da je FBiH “previše složena, previše skupa i ne služi najbolje interesima građana”.

Za članove ekspertskog tima izabrani su univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin, Mile Lasić, Vehid Šehić, te bivši predsednik FBiH Krešimir Zubak, bivši predsednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka, kao i saradnik Zlatan Begić.

FBiH je jedan od dva entiteta u BiH. Nastala je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. između Hrvatske i Republike BiH. Tim sporazumom okončan je hrvatsko-bošnjački sukob u proteklom ratu u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: