Vlasnik Kontrasta: Nisam kriv

U Višem sudu u Novom Sadu počelo suđenje četvorici optuženih za izazivanje požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" u kojem je poginulo šestoro ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

00:44

Default images

U Višem sudu u Novom Sadu, pred sudskim većem kojem predsedava sudija Zora Jamušakov, izjave su dali vlasnik objekta u kojem se nalazi diskoteka Alojz Ganić (68), koji je kazao da mu je žao stradalih, ali da nije kriv, kao i jedan od dvojice zakupaca diskoteke Slaviša Stanišić (46). Nakon toga su ih ispitivali tužilac i advokat odbrane.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će biti saslušana preostala dvojica optuženih, zakupac Dejan Ratković (36) i električar koji je bio angažovan da vodi računa o elektro-instalacijama u "Kontrastu" Miroslav Papuga (50).

Četvorica optuženih se terete za krivično teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, a optužnica ih tereti da su odgovorni za izazivanje požara, jer nisu poštovali protivpožarne propise i nisu na odgovarajući način održavali električne instalacije u objektu.

Svedoci će biti saslušani 7. i 8. februara.

Optuženi se terete da su odgovorni za izazivanje požara 1. aprila prošle godine u "Kontrastu", zbog čega će im se suditi za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

U optužnici se navodi da je početkom marta 2012. došlo do kvara elektro-instalacije u restoranu "Lasta", koji je takođe u Ganićevom vlasništvu, a zid ga deli od "Kontrasta". Stanišić i Papuga su posle tog kvara, bez saglasnosti i odobrenog projekta, osigurače zamenili jačim.

Zbog toga je nekoliko dana kasnije izgorela sklopka dok je objekat bio pun ljudi, a Stanišić se usmeno dogovorio s Papugom da obavi dodatne radove.

Tužilaštvo smatra da su varnice od kratkog spoja zapalile jastuke ispod bine diskoteke "Kontrast", što je dovelo do požara.

Tokom istrage su saslušani oštećeni i više od stotinu svedoka.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanka BiH s prebivalištem u Novom Sadu, Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca, i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: