Štititi decu od seksualnog nasilja

Slavica Đukić Dejanović kaže da će povodom zaštite dece od seksualnog nasilja raditi na donošenju zakonskog akta koji bi bolje regulisao tu materiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

21:48

Default images

"Nasilje nad detetom, svaki oblik nasilja nad maloletnim licem je tema koja dobija na značaju u različitim strukovnim organizacijama i zbog toga je skup onih koji rade sa decom prilika da razmišljamo možda o zakonodavnim aktivnostima na tom planu i o tome da Ministarstvo zdravlja bude jedan od predlagača", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je novinarima na skupu, u organizaciji Incest trauma centra Beograd, "Pravo na izbor pomagačice/pomagača u oporavku od seksualne traume" rekla da je potrebno da ne samo resorno, već i druga ministarstva rade na donošenju zakonskog akta koji će bolje regulisati tu materiju.

Đukić Dejanovićeva je dodala da zdravstveni radnici moraju imati veći stepen edukacije i znanja i istakla da svaki oblik nasilja nad detetom ima dva aspekta - stručni, zdravstveni, da se detetu pomogne, ali i obavezu da se neke druge instance obaveste kako bi se reklo stop nasilju u okviru institucija sistema.

Direktorka Centra Dušica Popadić je iznela podatak da je jedno od petoro dece na nivou Evrope doživelo seksualno nasilje. Ona je navela da žrtva nasilja treba da bude tretirana kao žrtva bilo kog drugog krivičnog dela sa jednakim kredibilitetom i poverenjem u iskaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: