"Mogu podneti zahtev za spomenik"

Oni koji su spomenik u Preševu postavili mogu sada, u legalnoj proceduri, da podnesu zahtev i vide da li taj spomenik može da stoji, kaže Zoran Stanković.

Izvor: Politika

Četvrtak, 24.01.2013.

00:56

Default images

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, izjavio je da je sada na ljudima iz Preševa, na onima koji su spomenik bivšim pripadnicima OVPBM postavili kako su ga postavili, da u legalnoj proceduri podnesu zahtev i pred nadležnim državnim organima vide da li taj i kakav spomenik može da stoji i gde može da stoji.

Stanković je rekao da je predlog bio kristalno čist i jasan - da se spomenik ispred Skupštine opštine Preševo izmesti u skladu s rokom koji je dala inspekcija i da se nakon toga, u legalnoj proceduri, do 1. juna reše pitanja na kom mestu, pod kojim okolnostima i sa kojim sadržajem to spomen-obeležje može da bude postavljeno.

"Mi smo ovaj plan predložili još 28. decembra. Pošto nije bilo nikakvog zahteva za postavljanje ovog spomenika, a s obzirom na to da postoji legalna procedura za postavljanje bilo kog objekta na javnoj površini, trebalo je da se postupi po rešenju inspekcije", rekao je Stanković u intervjuu "Politici".

"Onda, pošto se spomenik ukloni sa javne površine u Preševu na neki privatni posed, trebalo je da se podnese zahtev i da u legalnoj proceduri nadležni državni organi donesu odluku o tom spomeniku najkasnije do 1. juna. Odredili smo taj rok da ne bi bilo ni predugo ni prekratko vreme, a da bude dovoljno da se prikupi dokumentacija i da nadležni državni organi donesu odluku", objasnio je on.

Stanković je dodao da je Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave bila 10. januara u Preševu, pregledala dokumentaciju sa predstavnicima lokalne samouprave i nakon toga donele rešenje da se spomenik u roku od pet dana od momenta uručenja rešenja ukloni sa javne površine, a žalba na to rešenje nije odlagala izvršenje odluke.

On nije želeo da komentariše izjavu Rize Hamija da su vlasti Srbije požurile da uklone spomenik, jer su, izgleda, počele da se plaše za svoj autoritet.

"Imali smo razgovor 10. januara sa svim albanskim partijama, izneli smo im naš predlog i rekli da se u okviru njihovog dogovora izjasne o tom predlogu. Nismo se mešali u nadležnost inspekcije. Šta se kasnije dogodilo treba da objasne inspekcijske službe", rekao je Stanković.

On je ocenio da je razum ljudi na prostorima Bujanovca, Preševa i Medveđe već preovladao.

"Stanovništvo više traži da im se reše osnovna životna pitanja - da im se obezbedi posao i da im se obezbedi da od svog rada mogu normalno da žive", rekao je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: