Žene i u borbenim jedinicama SAD

Američka vojska ubuduće će prihvatiti da i žene koje su profesionalno zaposlene u armiji mogu da učestvuju u borbama, što do sada nije bilo moguće.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.01.2013.

23:26

Default images

Tu odluku sutra će zvanično saopštiti sekretar za odbranu Leon Paneta, javljaju američki mediji.

Time se završava dosadašnja politika koja nije dozvoljavala ženama oficirima i vojnicima da direktno učestvuju u ofanzivnim akcijama.

To, međutim, ne znači da će u svim rodovima vojske sve pozicije biti odmah otvorene za učešće žena, već će biti napravljena procena i raspored kojom brzinom u kom rodu će biti prihvaćeno njihovo učešće u borbenim akcijama.

Posebno će kopnena vojska i marinci napraviti procenu neophodnih fizičkih standarda, navodi CNN.

U nekim rodovima vojske žene bi mogle već do kraja godine da uzmu učešće u borbenim jedinicama, dok će u drugim, kao što je pešadija, ili specijalne snage, biti potrebno više vremena.

Odlazeći sekretar za odbranu Leon Paneta postavio je kao cilj januar 2016. godine, do kada bi žene trebalo u potpunosti da budu uključene u sve jedinice.

U ratovima u Iraku i Avganistanu poginulo je 130 pripadnica američke vojske, a više od 800 je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: