Alen nominovan za komandanta NATO

Bela kuća je saopštila da nastavlja proceduru imenovanja generala Džona Alena za komandanta NATO snaga u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

22:17

Default images

Podsetimo da je otklonjena sumnja u njegovu umešanost u aferu koja je već koštala funkcije direktora Centralne informativne agencije (CIA) Dejvida Petreusa.

Ako Senat potvrdi njegovo imenovanje Alen će naslediti admirala Džejmsa Stavridisa na tom mestu, koje uvek pripada Amerikancu. Alen treba 10. februara da napusti položaj komandanta američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, 10. februara.

Ministar odbrane SAD Leon Paneta suspendovao je proces nominacije Alena u novembru i naložio Pentagonu da utvrdi da li je njegova prepiska sa Džil Keli, osobe povezane sa seks skandalom zbog koga je general Dejvid Petreus podneo ostavku, predstavljalo kršenje propisa.

Istraga je utvrdila da su svi navodi protiv Alena neosnovani i da nije prekršio obavezu uzornog ponašanja, ili zabranu ophođenja nedoličnog za oficira i džentlmena.

U kratkom saopštenju preko svog portparola Alen je rekao da je zadovoljan što su navodi protiv njega odbačeni. Federalni istražni biro (FBI) uputio je Pentagonu i-mejlove između Alena i Džil Keli nađene tokom ispitivanja slučaja generala Petreusa i Pole Broudvel, njegovog biografa i kasnije ljubavnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: