Kenetu isplatili 1,2 miliona evra

Radosav Savatijević Kene dobio je avans od 1.200.000 evra za eksproprijaciju zemljišta u Vreocima, iako je to zemljište udaljeno od zone eksproprijacije.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

15:13

Default images

Aleksandar Vučić poručio da očekuje pomak u istrazi oko Kolubare, dok bivši direktor Kolubare negira da je isplaćen novac za kuću koja nije bila u zoni.

"Neki su danas rekli da nisam govorio istinu za Kolubaru. U toku dana videćete da sam, nažalost, govorio istinu. Nisam zbog toga srećan", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije novinarima u Novom Sadu.

On je naveo da je 2010. doneta odluka da se "nekom isplati milioni evra, a danas je 2013. godina i ta kuća i dalje stoji na istom mestu i neće je skoro skloniti".

Vučić je dodao da su u pitanju malverzacije sa eksproprijacijom zemljišta, a upitan da li traži odgovorne, rekao je da sa tako nečim ne bi izlazio u javnost da ne očekuje da se odgovornost "ispita, pokaže i dokaže".

Vučić je ranije rekao da je prethodno rukovodstvo Rudarskog basena Kolubara prilikom eksproprijacije zemljišta radi širenja kopa isplatilo Radosavu Savatijeviću Kenetu za trećinu kuće 1,2 miliona evra, a da ta kuća uopšte nije u zoni eksproprijacije, niti je planirana za rušenje. To zemljište je čak 900 metara udaljeno od poteza koji je predviđen za eksproprijaciju. Savatijević je potvrdio da je dokumentaciju predao nadležnim pravosudnim organima, ali navodi da nije on jedini dobio novac za zemljište.

Funkcioner DS Božidar Đelić negirao je danas da je nekadašnje rukovodstvo Rudarskog basena Kolubara van zone eksproprijacije isplatilo 1,2 miliona evra.

Tvrdnje Vučića potvrdio je i novi direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić, inače član SNS. On je odlučio da javnosti ukaže na malverzacije prethodnog rukovodstva.

"Pomenute nekretnine se nalaze 900 metara od druge granice prioriteta širenja fronta rudarskih radova. 'Kolubara' je preduzela sve mere koje su u njenoj nadležnosti i dokumentaciju predala Birou za borbu protiv korupcije", rekao je on novinarima i dodao da je to otkriveno prilikom unutrašnje kontrole.

Selo Vreoci se iseljava zbog širenja rudarskog kopa. Prema rečima direktora Grčića, proces eksproprijacije u Vreocima biće nastavljen prema dinamici širenja površinskih kopova, a u 2013. godini, investicionim planom je za potrebe eksproprijacije predviđeno 3,1 milijarda dinara što nije dovoljno za aktivnosti koje su planirane.

U dokumentaciji Rudarskog basena Kolubara vidi se da je novac Savatijeviću uplaćen u februaru 2010. godine. Radi se o 1,2 miliona evra i to je avans za građevinske objekte. Procena je urađena na osnovu grubog popisa, premera i prosečnih cena u zoni eksproprijacije.

Radoslav Savatijević u široj javnosti je poznat od kada je bio hapšen zbog zloupotreba u Kolubari. On tvrdi da nije bio privilegovan i da nije jedini dobio novac za zemljište. "Nije, svi su dobili. Mislim da od jedno 1.100 kuća, jedno stotinak kuća nije uzelo avans, nije prihvatilo. U ovom kraju svi su dobili avans. Kop dolazi do moje kuće na 200m i to je uredbom Vlade iz 2006. Pa, ja da sam znao da pre 15 godina da ću da se selim, pa ja je nebih pravio ovde."

Na pitanje B92 kako je moguće da dobije toliki novac, ako njegova kuća nije bila predviđena za rušenje, Savatijević objašnjava:

"Sad je 900 metara, a kop nadire."

Ćeran negira optužbe

Optužbe je odbacio i član Glavnog odbora DS i bivši generalni direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran. On negira da je dok je bio na čelu tog preduzeća islaćen novac za kuću koja nije bila u zoni eksproprijacije.

Prozvani bivši direktor Kolubare navodi da je samo postupio po odluci koju je 2007. godine donela Vlada Vojislava Koštunice .

"Potpuno su netačni navodi da je pomenuta kuća - dvorac izvan zone eksproprijacije. Dokument Programske osnove preseljenja naseljenog mesta Vreoci je usvojen u novembru 2007. godine. Ovaj dokument predviđa da se seli celo naselje, a da se domaćinstvima na početku projekta nudi avans od 30% grube vrednosti imovine.Ovaj dokument je potpisan novembra 2007. i saglasnost na njega je dala i pretprošla Vlada Republike Srbije."

Kako je istakao, plan Generalne regulacije je usvojen decembra 2008. a Opšti interes proglašen februara 2009. godine za celo naselje.

"Na bazi ovih dokumenata Kolubara je tokom 2010. godine isplatila više od 350 avansa domaćinstvima u Vreocima i pokrenula eksproprijaciju celog naselja od preko 800 domaćinstava", rekao je on.

Prema njegovim rečima, procenu imovine vrše veštaci "Kolubare" za avansne isplate, a konačan obračun, kada dođe na red obavljaju veštaci Gradskog zavoda za veštačenje.

"Zahvaljujući uspešno realizovanom preseljenju naselja i groblja u Vreocima, Kolubara je danas u stanju da 2013. godine proizvede tri miliona tona uglja iz zone ispod groblja, odnosno da Srbija izbegne uvoz struje u vrednosti od 80 do 100 miliona evra", rekao je Ćeran i dodao da će sledeće godine proizvodnja iz te zone biti duplirana.

U Demokratskoj stranci nemaju ništa protiv toga da se ceo slučaj ispita do kraja. "Već viđen taj metod - izloži se ozbiljan problem i onda dan posle pokušaju da poklope tog funkconera kroz izmišljenu aferu. To je izmišljena afera. Sve što ima neki osnov mora da bude proceusuirano. DS traži da bude procesuirano. Nećemo šititi nikoga, niko se neće pozivati na imunitet", rekao je Đelić.

Spornom pričom o malverzacijama u Kolubari prvi se još početkom 2011. bavio se Insajder.

Osim istrage o zakupu mehanizacije, protiv Savatijevića se vodi proces i za malverzacije u "Putevima Srbije", zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: