Šta je sa tablom Aćif-efendiji

Spomen-ploča Aćif-efendiji u Novom Pazaru još stoji, a ministri i političari iz tog grada najradije zaobilaze ovu temu u širokom luku.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

19:26

Default images

Dok se prašina zbog uklanjanja spomenika u Preševu još sleže, postavlja se pitanje šta treba uraditi sa još jednim obeležjem za koje je Vlada Ivice Dačića na početku mandata procenila da treba da bude uklonjeno.

Dva spomenika - jedan uklonjen bagerom, a drugi stoji netaknut. Za oba je vlada rekla da je neprihvatljivo što su postavljeni, a ministar Sulejman Ugljanin, koji je prisustvovao postavljanju ploče Aćif-efendiji, danas nerado govori o tome.

“Želimo da govorimo o pozitivnim stvarima, o lepim stvarima, jer crne hronike nam je dosta. Je l' ovo crna hronika, spomenik Aćif-efendiji? Pa sve što vodi u jednu situaciju negativnog domino efekta kakav smo videli, o tome ne želim da govorim”, kaže Ugljanin.

B92: A kakav će ovde domino efekat biti ako se ova tabla sruši?

“Govorimo o održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja i samo toliko”, rekao je Ugljanin.

Tablu kontroverznom upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata postavilo je Bošnjačko nacionalno veće. To je i objašnjenje zašto se pločom ne bavi grad u kome se ploča i nalazi.

“Postoji sud, postoji dakle taj pokušaj rehabilitacije i postoje oni koji su tu tablu stavili. Nismo hteli da budemo mi ti koji će sad da je skidaju - jedni je stavljaju, a drugi je skidaju. Zato smo pričali da nas ne upliću u to. Nismo bili za to postavljanje, ali sad nismo ni mi ti koji to treba da skidaju”, kaže Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić očekuje da se pronađe rešenje i to pre svega očekuje od Ministarstva pravde.

“Imamo mnogo strpljenja, mnogo trpeljivosti. Ni sa kim nigde ne želimo sukobe, želimo zajednički da dolazimo do rešenja, ali ja ponavljam jednu stvar - država mora da se poštuje, zakoni ove zemlje važe za sve.”

B92: Da li to znači uklanjanje te table?

“Ovo što sam ja rekao, a mislim da sam govorio na relativno jasnom srpskom jeziku. Kakvo će rešenje biti - biće u skladu sa zakonom”, rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: