Netanijahu osvojio tesnu većinu

Zajednička lista konzervativnog Likuda i nacionalističke partije Izrael naš dom, na čelu sa Benjaminom Netanijahuom, osvojili su minimalnu većinu na izborima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2013.

07:13

Default images

Takozvani "jastrebovi", kako ih nazivaju, imaće 61 poslanika, a centar i levica 59, od ukupno 120 mesta u parlamentu, objavili su izraelski mediji.

Taj tesan rezultat, ako se pokaže da je tačan, stvoriće velike probleme Netanijahuu u formiranju vladajuće koalicije, i poznavaoci prilika predviđaju da bi to moglo potrajati nedeljama.

Netanijahuova lista Likud - Bejtenu osvojila je, prema anketama televizijskih kanala, 31 poslanički mandat. Na drugom mestu je nova partija centra Ješ atid (Ima budućnosti), što predstavlja potpuno iznenađenje, sa 19 ili 18 mandata.

Laburistička partija levog centra, za koju se očekivalo da će biti druga, nalazi se na trećem mestu sa 17, slede religiozni Šas sa 13 mandata i nacionalistička partija Jevrejski dom sa 12 mandata, što je manje od ocekivanje.

Analitičari predviđaju da će Netanijahuov blok nastojati da oformi koaliciju sa partijom centra Jaira Lapda, sina pokojnog izraelskog političara Jaira Lapida iz Novog Sada. Lapid mlađi nije isključivao mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju.

Veliki odziv birača išao je na ruku laburistima i partijama centra.

Netanijahu će pre svega težiti koaliciji sa Jevrejskim domom Naftali Beneta, za koji se verovalo da mu je tokom kampanje postepeno oduzimao glasove i za njega predstavljao najveći izazov.

U svakom slučaju, rezultati će biti tešnji nego što su ankete pre izbora predviđale.

Međutim, Netanijahu će izgleda ipak moći da formira tesnu većinu u Knesetu, koji broji ukupno 120 mesta. Menadžer Netanijahuove kampanje Gideon Sar izrazio je nadu da će vladajuća koalicija biti široka.

Izraelski lideri, da motivišu građane, glasali prvi

Foto: Beta, AP
Izraelski lideri poranili su jutros da glasaju na opštim izborima, kako bi ohrabrili građane da i oni iskoriste svoje pravo glasa.

Izraelski građanin broj jedan predsednik Šimon Peres prvi je glasao u Jerusalimu, istakavši - "možete oklevati razmišljajući za koga da glasate, ali ne oklevajte da glasate".

"U 65 godina postojanja Izrael prošao kroz sedam ratova ali nikada nije izgubio demokratsku slobodu. Borili smo se za naš osptanak ali nikada nismo odustali od naše demokratije. Danas je slavlje te demokratije", kazao je on.

Premijer Benjamin Netanijahu je došao na glasanje sa suprugom Sarom i dva sina, izjavivši da očekuje da vidi "kišu glasova".

Netanijahu je uoči izbora u ponedeljak izrazio uverenje da će većina odlučiti da se vrati, kako je rekao, njegovoj konzervativnoj partiji Likud, koja je udružila snage s nacionalstičkom strankom Izrael naš dom bivšeg šefa diplomatije Avigdora Libermana.

Liderka opozicione Laburističke partije levog centra Šeli Jahimovič, koja spada u "golubove" na izraelskoj poltičko sceni, izrazila je uverenje da Izraelci mogu da smene Netanijahua.

"Tri ili četiri mandata mogu zaista značiti da će se stvari poboljšati i da će biti normalne zemlje s jakom državom i razumnom ekonomijom", rekla je ona.
Foto: Beta, AP
Lider ultradesničarske nacionalističke partije Jevrejski dom Naftali Benet, neočekivana zvezda tromesečne izborne kampanje, koji se oštro protivi palestinskoj državi i zagovora aneksiju velikih delova Zapadne obale, glasao je u Ranani kraj Tel Aviva.

Desetine aktivista njegove partije, za koju se očekuje da će biti treća po jačini u Knesetu, posle laburista, sa najmanje 12 poslanika, pevali su izraelsku himnu Hatikva (nada) i igrali oko njega dok je ulazio na biralište.

Liberman je, glasajući, podsetio ne jedan fudbalski meč u kome je tradicionalno desničarski klub iz Jerusalima pobedio levičarski ekipu iz Tel Aviva.

Lider nove partije centra Jair Lapid je istakao važnost glasanja "ne kao demokratskog prava, već demokratske dužnosti".

Bivša šefica diplomatije Cipi Livni, koja predvodi takođe jednu novu partiju centra - Hatnua (pokret), rekla je da njen glas predstavlja nadu za promenu izraelske vlade i da je to nada Izraela u celini.

"Uzbuđena sam jer se nadam da ćemo se probuditi nakon četiri godine izolacije Izraela", rekla je ona.

Oko 18 posto glasača nije odlučilo kome će dati glas, sudeći po anketama objavljenim uoči izbora. Teorijski to bi moglo drastično da promeni očekivani rezultat i da ide na ruku manjih partija.

Birališta se zatvoraju u 22 sata, a 85 posto glasova će biti prebrojano tokom noći. Očekuje se da će izlaznost biti oko 65 procenata, iako će broj izraelskih Arapa, koji čine 20 posto stanovništva, po svoj prilici na glasanju biti manji.

Hanan Ašravi, član izvršnog komiteta Plestinske oslobodilačke organizacije izjavila je da će izbori u Izraelu doneti na vlast još ekstremniju desničarsku vladu, koja će težiti da uništi mogućnost za mir ne samo sa Palestincima već i u citavom regionu.

"Spremni smo da najgori mogući scenario u svetlu Netanijahuvog savezništva sa radikalnijim ličnostima", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: