I danas ruše srpske spomenike

Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika. U selu Babljak kod Uroševca oskrnavljena crkva.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

15:57

Default images

Kosovska policija obezbeđuje crkvu u kojoj žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković, izjavio je KiM radiju da je pet nadgrobnih ploča, koje su i u ranijim skrnavljenjima bile oštećene, sada još više uništene.

"Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šet porušenih spomenika", kazao je on.

Marinković je rekao da je od petka uveče do danas pojačavano prisustvo policije oko crkve.

Ispred crkve je, po njegovim rečima, tokom protekle noći bio prisutan džip pun kosovskih policajaca koji čuvaju crkvu, a tokom dana prisutna je, kao i uvek, patrola Kosovske policije.

On je kazao da je situacija vrlo napeta i da su dvojica prištinskih sveštenika zabrinuta za bezbednost svojih porodica, ali i za imovinu SPC u Prištini.

U povratničkom selu Babljak kod Uroševca danas je provaljena i oskrnavljena crkva Svete Trojice, a dan ranije obijene su tri povratničke kuće, javio je radio KiM.

Koordinator opštine Uroševac Milan Janjić izjavio je tom radiju da su meštani primetili da je obijena crkva Svete Trojice u Babljaku.

"Razbili su staklo na crkvi. Pokušali su da udju i da iz crkve odnesu svećnjak, ali u tome nisu uspeli pošto im je prolaz bio mali", rekao je Janjić.

On je potvrdio i da su juče obijene tri kuće u kojima trenutno niko ne živi, a iz njih nije ništa odneto.

Babljak je jedno od povratničkih sela u opštini Uroševac gde trenutno živi devet srpskih porodica, dok je pre sukoba u mestu živelo više od 300 ljudi, naveo je radio.

Juče u toku dana brojni spomenici su razrušeni i oskrnavljena su pravoslavna groblja u srpskim selima na teritoriji KiM.

Štrahe: Ciljni napadi na srpsko nasleđe pred očima Kfora

Skrnavljenje grobalja i spomenika na Kosovu predstavlja ciljane napade na kulturno nasleđe Srba na Kosovu i međunarodne mirovne snage Kfora moraju zaustaviti to razaranje, izjavio je danas lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe.

"Gotovo svakog dana do nas dopiru alarmirajuće vesti sa Kosova. Radikalni kosovski Albanci skrnave srpska groblja, uništavaju srpske spomenike", kazao je šef najuticajnije opozicione stranke.

Štrahe je, u saopštenju, ocenio da se radi o ciljanim napadima na kulturno nasleđe Srba na Kosovu.

"Najgore je što se to očigledno dešava pred očima međunarodnih mirovnih snaga Kfor. To je potpuno neprihvatljivo", naglasio je on.

Štrahe je podsetio da je, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, Kosovo autonomni, ali sastavni deo Republike Srbije.

„Žalosno je što se ova odluka i dalje mora podvlačiti. Kfor je pozvan da hitno zaustavi teror radikalnih kosovskih Albanaca protiv Srba i njihove kulture“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: