Nikolić - Jahjaga uskoro

Do susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage trebalo bi da dođe u najskorijem periodu, kažu u Predsedništvu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.01.2013.

12:35

Default images

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić više puta je javno pozvao Jahjagu da se sastanu i očekujemo da će taj susret biti realizovan u što skorijem periodu", rečeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Kako je objašnjeno, čeka se zvanična potvrda privremenih institucija lokalne samuprave u Prištini. Sastanak bi trebalo da se organizuje i održi uz pokroviteljstvo Evropske unije.

Nakon što je Priština objavila mogućnost skorašnjeg sastanka, za B92 su iz Predsedništva rekli da se sastanak očekuje uskoro, ali nisu mogli da potvrde datum.

Ranije danas, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun je izjavio da očekuje da se uskoro sastanu predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga.

Drecun je novinarima u parlamentu rekao da je Rezolucijom o Kosovu stvoren neophodan okvir da se razgovori podignu na najviši politički nivo i da se održi sastanak Nikolića i Jahjage. "Mislim da će taj susret otvoriti put gde će Beograd imati veću mogućnost da utiče na procese na Kosovu", rekao je Drecun.

On je naveo da će susret Nikolića i Jahjage biti veoma dobro prepoznat u međunarodnoj zajednici, posebno u Briselu, kao snažan doprinos Beograda stabilizaciji prilika.

"Na dobrom smo putu, bez obzira što Priština pokušava da izazivanjem destabilizacije na jugu centralne Srbije i na Kosovu, preko ekstremista koje svakako kontroliše vlada Hašima Tačija, uspori taj proces", kazao je Drecun.

Povodom izjave poslanika Albanaca sa juga Srbije Rize Halimija da Beograd bez konsultacija s predstavnicima Albanaca donosi odluke, Drecun je rekao da je Halimi poslanik i ima mogućnost da iznosi njihove stavove, kao i da postoji mogućnost stalne komunikacije političkih predstavnika Albanaca sa Vladom Srbije.

"Ne vidim zbog čega taj proces ne može da se odvija veoma dinamično, sem ako možda postoji nedostatak volje političkih predstavnika Albanaca, koji se ponašaju kao da Beograd nije glavni grad države u kojoj žive, već često idu u Prištinu i Tiranu", kazao je Drecun.

Vlahiju: Sastanak vrlo brzo

I portparol predsednice Kosova Arber Vlahiju je izjavio da se sastanak između predsednika Kosova i Srbije može desiti veoma brzo.

"Modalititeti sastanka koji se razmatraju realizovaće EU i sastanak se može desiti veoma brzo. Ne mogu ništa jasnije reć,i jer EU i dalje radi u tom pravcu", kazao je Vlahiju nezvanično, jer nije hteo tu izjavu da ponovi pred kamerama.

Prištinski veb-portal Indeks onlajn piše da će se, prema diplomatskim izvorima iz Prištine, sastanak Nikolića i Jahjage održati 6. februara. Sastanku će prisustvovati i visoka predstavnica evropske unije Ketrin Eston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: