Slovenačka vlada pred raspadom?

U ljubljanskoj vili Podrožnik održan je sastanak lidera vladajuće koalicije, koji je bio možda poslednji pokušaj da se slovenačka koaliciona vlada održi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2013.

20:32

Default images

Prema rečima predsednika Građanske liste i predsednika slovenačkog parlamenta Gregor Virant, "ništa se nije promenilo".

Posle zatvorenog susreta premijera Janeza Janše sa čelnicima ostale četiri stranke vladajuće koalicije, Virant je kazao da je dogovoreno da se nakon sastanka ne daju izjave, ali je potvrdio da se, prema njegovom mišljenju, "ništa nije promenilo", potvrdivši tako da je koalicija verovatno pred raspadom, javila je agencija Hina.

U ponoć ističe desetodnevni rok koji je Virant dao Janši da se povuče sa mesta premijera i da on lično ili njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS) predlože novog kandidata za predsednika vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala posle objavljivanja izveštaja Antkorupcijske komisije koja je pre dve nedelje optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zoran Jankovća za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Virant je najavio da će GL, ako Janša ne podnese ostavku do večeras u ponoć, sutra uveče doneti odluku o svom povlačenju iz vlade, a i sam Virant namerava da podnese ostavku na mjesto predsednika parlamenta.

Slične poteze su posle Viranta najavili i lideri još dve stranke u vladi - predsednik Demokratske stranke penzionera (DeSUS), aktuelni ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji je u vladi ministar privrede, ali rokovi za njihova povlačenja iz vlade još nisu obelodanjeni.

Pojedini slovenački analitičari ocenjuju da bi se Janšina vlada mogla da se održi nekoliko nedelja ili meseci i ako izgubi većinu, odnosno ako u njoj ostanu Janšina SDS i demohrišćanska Nova Slovenija (NSi), dok drugi tvrde da će ipak doći do sastavljanja nove koalicije koja bi parlamentu predložila mandatara za sastav prelazne ili tehničke vlade.

Takva vlada bi zemlju vodila još godinu ili godinu i po dana, a bila bi zadužena samo za određene projekte.

Zoran Janković je posle izveštaja Antikorupcijske komisjie "zamrznuo" mesto predsjednika stranke Pozitivna Slovenije (PS), do njenog sledećeg izbornog kongresa.

Nakon prevremenih izbora krajem 2011, Janković je s novoosnovanom PS osvojio najviše mesta u parlamentu, ali nije uspeo da sastavi vladu, pa je mesto premijera zauzeo Janša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: