Štrajk javnog prevoza blokira Atinu

Zaposleni u atinskom metrou odbacili su naređenje da prekinu štrajk, jer ga je sud proglasio nelegalnim, i danas su ga nastavili, šesti dan uzastopno.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

17:58

Default images

Oni, zajedno sa ostalim radnicima javnog prevoza - autobusa, trojebusa i tramvaja, štrajkuju zbog novog smanjenja plata.

Štrajk je izazvao saobraćajnu gužvu u Atini, čijim se glavnim ulicama jedva može proći.

Odluka suda da štrajk sindikata zaposlenih u podzemnoj železnici proglasi nelegalnim, omogućava Vladi da proglašenjem vanredne selektivne mobilizacije natera štrajkače da se vrate na posao.

Ali sindikat zaposlenih u metrou je poručio da neće odstupiti i nastaviće štrajk.

Radnici protestuju zbog promene u platnim koeficijentima za zaposlene u javnom sektoru.

"Sa najnovijim smanjenjem (plata), neko kao ja, ko je zarađivao mesečno 1.300 evra, spašće na oko 700. Koji je smisao rada? Radimo pod zemljom, na velikoj hladnoći zimi i često noću, i ne možemo da živimo od onog što zaradimo", rekao je predsednik sindikata zaposlenih u metrou, Andonis Stamatopulos.

Grčki parlament je prošlog meseca doneo novi paket mera štednje, što je bilo ključno da za isplatu nove tranše međunarodnih kredita za finansijsku konsolidaciju.

Ministri finansija evro-zone su prošle noći podržali isplatu tranše od 9,2 milijarde evra za poboljšanje finansijskog stanja Grčke, većinom za dokapitalizaciju banaka. Tu odluku zvanično treba da potvrdi Evropski fond za finansijsku stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: