HR: Obeležena godišnjica Maslenice

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio na 20. godišnjici vojno-policijske akcije "Maslenica" da će njegova vlada prema susedima voditi politiku otvorenosti.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

17:48

Default images

Obeležavanju akcije "Maslenica" u Zadru prisustvovao je politički i vojni vrh Hrvatske, kao i general Ante Gotovina, jedan od zapovednika te akcije i počasni građanin Zadra.

Hrvatski premijer ocenio je da je akcija "Maslenica" u zadarskom zaleđu bila početak kraja rata.

U govoru se Milanović osvrnuo i na oslobađajuću presudu Haškog tribunala genaralima Gotovini i Mladenu Markaču, rekavši da je "pre dva meseca bio veliki dan za Hrvatsku", prenela je agencija Hina.

Prema njegovim rečima, tom presudom Hrvatska je "oslobođena odgovornosti da je varvarska država i da nije civilizovana".

"U ratu otpor, u pobedi velikodušnost, a u miru dobra volja. Moja vlada će voditi politiku dobre volje, politiku otvorenosti prema susedima, čuvanja identiteta i bogaćenja hrvatske države, ne samo materijalnog nego i duhovnog", rekao je premijer.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je, obraćajući se Gotovini, da je on "simbol pobede u Domovinskom ratu".

"Posle svih bitaka koje ste s braniteljima izvojevali, danas mi se najviše sviđa ona golubica koju ste pustili kada su vas dočekali Zadrani", rekao je Josipović.

"Ta golubica govori da je rat odavno završen i da su pred nama neke druge bitke za Hrvatsku koje ćemo isto dobiti", rekao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da je 20 godina posle operacije "Maslenica" Hrvatska bolja država i da ima snage i potencijala da bude jedan od važnih faktora ne samo u regionu nego i u Evropi".

Josipović je dodao da Hrvatska, međutim, još nije pravedna, jer ima "repova rata i privatizacije".

Dolazak Ante Gotovine učesnici skupa u Zadru pozdravili su gromoglasnim aplauzom, prenose mediji.

U izjavi novinarima Gotovina je naglasio da je ponosan na operaciju "Maslenica", jer je ona, kako je rekao, doprinela pobedi u ratu, ali i tome da se Hrvatska od 1995. razvija u miru.

"Mi smo slobodni ljudi, ponosno i s optimizmom gradimo našu domovinu i našu budućnost", rekao je Gotovina.

Hrvatski mediji podsećaju da su u akciji "Maslenica" januara 1993. godine tokom 72 časa oslobođene bitne strateške tačke i omogućeno je da se ponovo saobraćajno povežu jug i sever Hrvatske.

Tokom te akcije hrvatske snage zauzele su petnaestak sela u okolini Zadra, kao i neke važne strateške tačke, kao što su Masleničko ždrelo i aerodorom Zemunik, a kasnije i branu Peruča.

Prema zvaničnim podacima Hrvatske, u prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika hrvatske vojske i policije, a ranjeno ih je 70. Do kraja marta 1993. godine taj broj se povećao na 127.

Organizacija "Veritas" ranije je saopštila da je tokom te akcije poginulo 348 Srba, među kojima je bilo i civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: